Парено тесто

Пареното тесто е подходящо както за дребни печива, така и за тортени блатове.

Името на тестото идва от технологията на приготвяне. След изпичането тестото става пухкаво, а току-що изпечено е леко хрупкаво. Пареното тесто е подходящо както за дребни печива, така и за тортени блатове. То се състои основно от вода, мазнина, бакпулвер и яйца, брашно, евентуално Густин – фино нишесте.
1

Загрейте фурната предварително

Винаги загрявайте фурната предварително. Моля, спазвайте указанията за употреба на Вашата фурна за печене.
2

Тава за печене или форма за торти

Намажете добре тавата за печене, съответно формата за торти с мек маргарин/масло. С четка разнесете равномерно мазнината. Не използвайте олио! След това леко набрашнете съда за печене, като пресейте малко брашно в едната му половина. За да го разнесете равномерно и да не се наслои, удряйте леко в работния плот частта на тавата, която не е набрашнена, така брашното ще се разпредели равномерно и ще падне излишното количество. Друга възможност е да използвате хартия за печене.
3

Сварете водата и мазнината

В тенджера, препоръчително стоманена, поставете водата и мазнината да заври, свалете от огъня.
4

Добавете брашното

Наведнъж изсипете предварително смесени брашното с Густин - фино нишесте.
Разбъркайте енергично с дървена лъжица, за да не се получат буци до получаването гладкa топка тесто, след това го върнете на котлона и го "пърлете" или "парете" около 1 мин. при постоянно бъркане. Чрез варенето тестото се втвърдява. Тестото е варено достатъчно, ако на дъното на тенджерата се образува тънка бяла коричка. Варенето трябва да се извърши при много висока температура. Свалете от котлона, преместете топката тесто в купа, охладете малко.
5

Разбъркайте яйцата

Първо чукнете всяко яйце в отделен съд (чаша, купичка или др.), за да проверите, дали е годно. Разбъркайте яйцата едно по едно с миксер (с куки за тесто) на висока степен. Добавяйте следващото яйце едва когато тестото напълно е поело предишното.
Бъркайте последното яйце само толкова, че тестото да заблести и да се стича от лъжицата без да се разкъсва. Ако тестото е твърде меко, печивото няма да се стегне.
6

Добавете бакпулвер

Добавете бакпулвера във вече изстиналото тесто. Той не трябва да се смесва с топли съставки или тесто преди самото печене, защото преждевременно ще се активизира неговата набухвателна функция и тестото няма да се надигне. Продължете с обработката на мекото влажно тесто според указанията в рецептата.
7

Печене на паренето тесто

Пареното тесто се пече според указания в рецептата. За да проверите, дали печивото е готово, отворете внимателно фурната. При рязко отваряне във фурната ще нахлуе студен въздух и обемът на печивото ще спадне. Готовото печиво е като балон с порестта структура. Образуваният балон вече не съдържа влага.
Печивото от парено тесто, в което ще се поставя пълнеж(като напр. еклери), трябва да отрежете отвор веднага след изваждането от фурната и тогава оставете да изстине. Ако сте използвали шприц и в него има остатъци от тесто, може да ги шприцнете като малки топчици върху тава за печене и да ги изпечете заедно с останалите печива. Използвайте ги като добавка към пикантни и сладки супи или за украсяване на торти.
8

Съхранение

Печивото от парено тесто с пълнеж е вкусно в деня на приготвянето му. Печивата без пълнеж, като например ненапълнени еклери, могат да се замразят. Когато дойде момента за консумирането им, те се остават на стайна температура в опаковката за да се размразят и се запичат около 5 минути на дадената температура за печене.
Съгласие за проследяване

Ще се радваме да се съгласите ние и нашите партньори да използваме „бисквитки” и подобни технологии, за да разберем как ползвате нашия уебсайт. Това ни позволява да разберем по-добре Вашето поведение като потребител и да адаптираме съответно нашия уебсайт. Освен това, ние и нашите партньори бихме искали да използваме тези данни за персонализирани предложения в техните платформи. Ако сте съгласни с това, моля, кликнете върху „Съгласен съм“ - /„Agree”/. Моля, обърнете се към нашата „Политика за поверителност” за подробна информация. Можете да промените решението си по всяко време.

Необходими функции

Ние се нуждаем от „бисквитки” и подобни технологии, за да активираме основните функции на нашия уебсайт. 

Винаги активни
Анализ и персонализация

Освен това, бихме искали да научим повече за това как използвате нашия уебсайт, за да го оптимизираме за Вас и други потребители. За тази цел използваме „бисквитки” и подобни технологии, които картографират поведението на потребителите и по този начин ни помагат да подобрим нашия уебсайт и услуги.

Да

Отричам

(Ре-) Маркетинг / споделяне на данни с трети страни

За да сме сигурни, че можем да приспособим нашите маркетингови кампании към Вашите нужди, ние се интересуваме как стигате до нашия уебсайт, и как взаимодействате с нашите реклами. Това ни помага да направим не само нашите реклами, но и нашето съдържание още по-ефективно за Вас. Нашите маркетингови партньори също използват тази информация за свои собствени цели, напр. за да персонализират Вашия акаунт или профил на тяхната платформа.

Да

Отричам

Вашият браузър е с по-стара версия.

В тази връзка браузърът, който използвате в момента, може да доведе до грешки при използване на сайтa: www.oetker.bg. За да се насладите напълно на нашето уеб съдържание, моля, изтеглете един от следните браузъри: