Белтъците на сняг се използват като добавка за финес и пухкавост при приготвянето на много ястия като пудинги, суфле, кремове, сладкиши и др.
За да разбиете белтъците на твърд сняг, бъркалката и купата, които използвате, трябва да са абсолютно чисти и да няма следи от мазнина, а в белтъчената маса не трябва да има и следа от жълтъци.
Препоръчително е да не използвате съдове, които има вероятност да задържат остатъци от мазнина като напр. пластмасовите, дори да са добре измити.
Внимавайте при разделянето да не попадне и най-малко жълтък при белтъчената маса, защото това може да ви попречи да разбиете белтъците на твърд сняг.
Колкото по-пресни са яйцата, толкова по-добре се разбиват на твърд сняг.
При по-нататъшна обработка белтъците се добавят без да се разбива сместа. При интензивно бъркане на сместа, към която са добавени разбитите белтъци, полученият въздушен обем ще спадне и консистенцията на ястието ще стане по-твърда.
Ако в белтъчения сняг се добавят продукти, съдържащи мазнини, внимателно ги объркате с шпатула, без да разбърквате миксер или тел за разбиване. В противен случай белтъченият сняг ще спадне.
Използвайте белтъците на сняг веднага, защото ако престоят, ще се втечнят.
Разбивайте белтъците непосредствено преди употреба. Ако белтъците, разбити със захар престоят, те ще загубят твърдостта си и няма да могат бъдат разбити още веднъж. Белтъците са добре разбити, когато след разрез с нож остава следа.