Flag

Разбиване на белтъци на твърд сняг

Полезни съвет при разбиване на белтъци на твърд сняг

Белтъците на сняг се използват като добавка за финес и пухкавост при приготвянето на много ястия като пудинги, суфле, кремове, сладкиши и др.


Полезни съвети
1

За да разбиете белтъците на твърд сняг, бъркалката и купата, които използвате, трябва да са абсолютно чисти и да няма следи от мазнина, а в белтъчената маса не трябва да има и следа от жълтъци. 

2

Препоръчително е да не използвате съдове, които има вероятност да задържат остатъци от мазнина  като напр. пластмасовите, дори да са добре измити. 

3

Внимавайте при разделянето да не попадне и най-малко жълтък при белтъчената маса, защото това може да ви попречи да разбиете белтъците на твърд сняг.

4

Колкото по-пресни са яйцата, толкова по-добре се разбиват на твърд сняг.

5

При по-нататъшна обработка белтъците се добавят без да се разбива сместа. При интензивно бъркане на сместа, към която са добавени разбитите белтъци, полученият въздушен обем ще спадне и консистенцията на ястието ще стане по-твърда.

6

Ако в белтъчения сняг се добавят продукти, съдържащи мазнини, внимателно ги объркате с шпатула, без да разбърквате миксер или тел за разбиване. В противен случай белтъченият сняг ще спадне.

7

Използвайте белтъците на сняг веднага, защото ако престоят, ще се втечнят.

8

Разбивайте белтъците непосредствено преди употреба. Ако белтъците, разбити със захар престоят, те ще загубят твърдостта си и няма да могат бъдат разбити още веднъж. Белтъците са добре разбити, когато след разрез с нож остава следа.

Свързани съвети и трикове

Последвайте Dr. Oetker