По своята консистенция масленото тесто с извара много наподобява тесто с мая, но е много по-лесно и бързо за приготвяне, тъй като не е необходимо време за втасване. По желание може да го разточите, оформите, да завиете плънка в него или да го поставите върху нея.
Основната рецепта се състои от брашно, бакпулвер, извара, олио, захар, мляко и/или яйце. Поради състава си тестото с извара може да се използва за различни печива – както пикантни, така и сладки (запеканки, тарти, пайове, плодови пити и други).
Винаги загрявайте фурната предварително, като спазвайте и указанието за употреба на уреда.
С мек маргарин или масло намажете добре и равномерно формата или тавата за печене. Не използвайте олио, защото то ще се стече по ръба на формата. При дребни печива вместо да намазвате цялата тавата, може да използвате хартия за печене.
Пресяването на брашното ще направи печивото по-меко, а бакпулверът ще се разпредели равномерно. Ако използвате пълнозърнестото брашно с по-едрата структурата, просто го смесете добре с бакпулвера.
В купа към пресятото брашното с бакпулвера добавете (в зависимост от рецептата) захар, ванилена захар, сол, извара, мляко, олио и/или едно яйце (за да проверите годността на яйцето, чукнете го първо в отделен съд) и разбъркайте сместа с миксер с куки за тесто първо на ниска степен, след това на най-висока до получаването на гладко тесто. Не месете твърде дълго, защото тестото ще почне да лепне.
Тъй като олиото при приготовлението на този тип тесто е от голямо значение, то не бива да се заменя от твърда мазнина. Всяко трапезно олио (слънчогледово, царевично, соево олио, зехтин), което няма вкус, може да се използва.
Поръсете леко с брашно тестото, извадете го от купата, върху набрашнена повърхност го оформете като руло и оформете според рецептата.
След като тестото се изпече според указанията в рецептата, отделете печивото от формата/тавата и го оставете да изстине върху метална скара.
Печивото от маслено тесто с извара е най-вкусно, когато се консумира свежо изпечено. Въпреки това може да се замрази. При размразяване тестото се оставя на стайна температура, без да се отстранява опаковката му.