Flag

Общи съвети при печене

Полезни съвети при печене на десерти и сладкиши
1
Как да натрошите бишкоти, бисквити, сухари или крокант на малки парчета?
Picture - Nüsse mit Nudelholz zerkleinern DSC7527QF бг

Поставете бишкотите (бисквитите, сухарите, кроканта) в торбичка за замразяване. Затворете я добре и с точилка или стъклена бутилка я разточете няколко пъти. Така ще натрошите на фини парченца бишкотите (бисквитите, сухарите, кроканта), без да се пръснат трохи навсякъде.

2
Как да разберете дали сладкишът е изпечен?
Picture - Rührteig Garprobe Ausschnitt DSC7280

Най-популярният начин да проверите дали кексовото тесто е изпечено, е като боднете дървена клечка в най-високата му част. Ако тя остане суха и няма полепнало тесто, то тестото e добре изпечено. 


Picture - Garprobe Springform-3661 ret бг

За да проверите дали пандишпаново тесто е изпечено, при лек натиск с пръст еластичната повърхност трябва да се повдига отново нагоре и да не остава отпечатък. Добре изпеченото пандишпаново тесто няма пара и е меко като памук. Ако сте препекли пандишпановия сладкиш, то повърхността му не е еластична, а суха и твърда.


Дребните сладки са изпечени, ако повърхността придобие златист цвят.


При печива с маслено тесто с извара или тесто с мая долната страна е суха и има златист цвят. За да проверите, повдигнете сладкиша с широк нож.

3
Глазиране с конфитюр
Picture - Fondant-Torte aprikotieren DSC7393 ausschnitt бг

Прецедете конфитюра и го сварете с малко вода. С помощта на четка разнесете сместа върху горещото или охладеното печиво (според рецептата). Глазирането с конфитюрената водна смес помага,глазурата за декорация, която след това използвате, да се задържи върху сладкиша и да не попие в него. Освен това глазирането с конфитюр запазва свежестта на сладкиша за по-дълго време.

4
Настъргване шоколад с ренде или белачка
Picture - Kuvertüre Sparspäler-Locken Ausschnitt DSC7160

Преди да настържете шоколада, го оставете за известно време в хладилника. Добре охладен стъргването с ренде става по-лесно

5
Глазиране на дребни сладки

С вилица потопете всяка сладка в глазурата и оставете да се отцеди върху метална скара.

6
Как да приготвите перфектен маслен крем?
Picture - Donauwellen Buttercreme

Масленият крем e подходящ за пълнеж и украсяване на торти, сладкиши, дребни сладки и други печива. Основно се приготвя от масло и пудинг. 


Важното при приготвянето му е всички необходими продукти да са с една и съща температура (стайна температура). Това означава, че маслото не трябва да е извадено от хладилника непосредствено преди приготвянето на крема, а да е постояло на стайна температура известно време. Свареният пудинг трябва да е добре охладен, но не и изваден от хладилника, защото при разбъркване маслото може да се пресече или да се разводни. 


Още съвети за приготвяне на маслен крем може да видите тук. 

7
Няколко капки лимонов сок

Ако са ви необходими само няколко капки лимонов сок, боднете лимона в тясната му страна с вилица и изстискайте, колкото Ви е необходимо. Така целият лимон може да бъде съхранен в хладилника и да го използвате отново след време. Може да използвате и естествената лимонена есенция на Dr.Oetker от класическите ампули.

Свързани съвети и трикове

Последвайте Dr. Oetker