Преди да започнете с покриването на тортата, намажете добре повърхността на блата с прецеден фин конфитюр по ваш вкус или тънък слой от крема за пълнеж на тортата. Така марципановото/фондановото покритие ще прилепне добре върху блата.
Омесете марципана/фондана с малко пудра захар (напр. 100 г марципан с 20 г пудра захар). Полученото тесто е по-лесно за обработка и не се лепи по ръцете.
При използване на марципан: оформете го на топка, поставете го върху широк лист домакинско фолио и покрийте с друг.
При използване на фондан: оформете го на топка и го поставете го върху широк лист домакинско фолио и директно на кухненския плот.
С точилка разточете до получаването на кръгла кора.
Първо отлепете горното фолио. С помощта на ринга от формата за торта изрежете от него платка с диаметър на тортата, обърнете марципановото покритие надолу и навийте на руло, така че марципанът да остане от горната страна.
Хванете удобно марципановото руло, прилепете края му от едната страна на тортата и започнете да го развивате по повърхността на тортата.
Омесете останалия марципан и оформете на руло. Разточете го отново между 2 листа домакинско фолио, така че да се получи лента с широчина височината на тортата и дължина обиколката й.
Прилепете за стените на торта. С леко притискане свържете ръба на кръглата платка със марципановите стени на тортата.
Разточената кора трябва да е по-голяма от диаметъра на тортата, за да може да я покрие цялата.
Леко навийте получената кора на точилката.
Хванете удобно фондановото руло, прилепете края му от едната страна на тортата и започнете да го развивате по повърхността на тортата.
Притиснете леко фондана по повърхността на тортата, за да полепне плътно, а след това повторете същото и със страните й.
Изрежете леко с нож останалия фондан.
Загладете още веднъж тортата отгоре и отстрани и може да започнете с декорирането й.