Flag

Покриване на торта с марципан или фондан

Вижте кака лесно да покриете цяла торта с марципан или фондан
Picture - Fondant-Torte aprikotieren DSC7393 ausschnitt бг
Picture - Ganache eingestrichen Ausschnitt DSC6527 бг

Преди да започнете с покриването на тортата, намажете добре повърхността на блата с прецеден фин конфитюр по ваш вкус или тънък слой от крема за пълнеж на тортата. Така марципановото/фондановото покритие ще прилепне добре върху блата.

1
Покриване на торта с марципан
Picture - Fondant Equipment бг

Омесете марципана/фондана с малко пудра захар (напр. 100 г марципан с 20 г пудра захар). Полученото тесто е по-лесно за обработка и не се лепи по ръцете. 

2

При използване на марципан: оформете го на топка, поставете го върху широк лист домакинско фолио и покрийте с друг. 

При използване на фондан: оформете го на топка и го поставете го върху широк лист домакинско фолио и директно на кухненския плот. 

3
Picture - Rolling out fondant бг
Picture - Marzipan Gefrierbeutel DSC8170 бг

С точилка разточете до получаването на кръгла кора. 

4
Ако използвате марципан

Първо отлепете горното фолио. С помощта на ринга от формата за торта изрежете от него платка с диаметър на тортата, обърнете марципановото покритие надолу и навийте на руло, така че марципанът да остане от горната страна. 


Хванете удобно марципановото руло, прилепете края му от едната страна на тортата и започнете да го развивате по повърхността на тортата.



Омесете останалия марципан и оформете на руло. Разточете го отново между 2 листа домакинско фолио, така че да се получи лента с широчина височината на тортата и дължина обиколката й. 



Прилепете за стените на торта. С леко притискане свържете ръба на кръглата платка със марципановите стени на тортата.

5
Ако използвате фондан
Picture - Fondant ausrollen Ausschnitt DSC6606 бг

Разточената кора трябва да е по-голяма от диаметъра на тортата, за да може да я покрие цялата. 


Леко навийте получената кора на точилката. 


Picture - Fondantdecke eingekleidet Ausschnitt DSC6627 бг

Хванете удобно фондановото руло, прилепете края му от едната страна на тортата и започнете да го развивате по повърхността на тортата. 


Picture - Fondantdecke glattstreichen Ausschnitt DSC6634 бг
Picture - Fondantränder ziehen Ausschnitt DSC6657 бг

Притиснете леко фондана по повърхността на тортата, за да полепне плътно, а след това повторете същото и със страните й. 


Picture - Fondantdecke abschneiden Ausschnitt DSC6707 бг

Изрежете леко с нож останалия фондан. 


Picture - Torte glattsreichen Ausschnitt DSC6711 бг

Загладете още веднъж тортата отгоре и отстрани и може да започнете с декорирането й. 

Свързани съвети и трикове

Последвайте Dr. Oetker