При консервиране плодовете и зеленчуците се нагряват до температура между 75°C и 100°C, при което микробите биват унищожени, а плодовете стерилизирани.
При варене или висока температура на плодовата смес в бурканите се получава вакуум, който заедно с херметизирани капачки предотвратява навлизането на микроби от външната среда.
Използвайте плодове и зеленчуци с най-високо качество и по възможност прясно набрани.
Подгответе толкова плодове и зеленчуци, колкото ще консервирате още същия ден.
Пазете безупречна чистота при използването на уреди, съдове, както и на работното място. Дори най-малкото замърсяване може да развали съдържанието в бурканите.
Бурканите трябва да са здрави, за да не се пукнат от високата температура при консервиране.
Капачките трябва да прилепват плътно по гърлото на бурканите, а уплътнителите им трябва да бъдат еластични. Не използвайте напукани капачки или с повредени уплътнители, защото няма да затворят плътно бурканите и при отваряне могат да се скъсат.
Преди употреба измийте бурканите и капачки с миещ препарат и ги изплакнете добре в гореща вода. Не подсушавайте бурканите и капачките, а ги обърнете с гърлото надолу върху чиста кърпа и оставете да изсъхнат.
Изварете измитите капачки около 5 минути и ги оставете в горещата вода до момента, в който започнете да затваряте бурканите.
Следете температурата при консервиране през цялото време чрез термометър. При новите уреди за варене обикновено има поставен регулатор, който гарантира поддържането на определена температура.
За пълненето в буркани на вече обработената плодова маса използвате широка фуния. Ръбът на буркана трябва да е чист. Евентуално замърсяване по ръба ще попречи на херметическото затваряне, а освен това представлява „проводник" на микроби и плесен от външната страна на буркана. Използвайте суха чиста кърпа, за да забършете гърлата. Съдържанието на бурканите с кръгло гърло трябва да стига до долния ръб на отвора, а при буркани с друга форма - до 2 cм преди горния ръб.
При пълнене потупвайте леко дъното на буркана върху мека подложка, за да се разпредели сместа по-плътно.
Затворете бурканите с предварително изварените капачки в горещата вода без да ги подсушавате, като приглаждате или притискате.
Буркани с еднакъв размер и съдържание се поставят в подходящ съд за варене с предварително застланото с кърпа дъно. Не поставяйте бурканите директно на дъното.
Напълнете съда с вода до ¾ от височината на бурканите. Температурата на водата трябва да е същата като тази на съдържанието в тях, т.е. буркани с горещо съдържание трябва да са поставени в гореща вода, буркани със студено съдържание трябва да са в студена вода
Буркани с кръгло гърло със скоби могат да се поставят един върху друг. Тогава нивото на водата трябва да е на височина ¾ от най-горния буркан. Скобите затварят бурканите плътно и при варенето в тях няма да нахлуе вода.
Спазвайте стриктно указанията в рецептата за температурата и продължителността на варене. Спазвайте и указанията за употреба на съдове за варене.
Посоченото време за варене в рецептите се изчислява от момента, в който водата се нагрее до посочената температура и трябва да се поддържа през цялото време.
Водата не трябва да завира, тъй като съдържанието в бурканите ще изкипи, ще нахлуе вода между уплътнителя и капачката и ще наруши херметическото затваряне.
Наредете бурканите в тава, напълнете я с около 1 см гореща вода и я поставете в долната част на фурната за печене. Моля, спазвайте указанията за употреба на на фурната.
При стерилизиране във фурна бурканите трябва задължително да са с еднакви размери и съдържание. Внимание: Бурканите не трябва да се опират един в друг. Загрейте фурната на температура 180°C на горен и долен нагревател
След като се появят „перли" в буркана, т.е. мехурчета, започва процесът на стерилизация на бурканите. При шест еднолитрови буркани „перли" се появяват след около около 70 мин.
След като за появят „перлите", намалете температура до посочената в рецептата и оставете бурканите да се стерилизират при тази температура за времето, указано в рецептата. Веднага след като изтече времето за варене, извадете бурканите от загрятата фурна. При използването на газова фурна или с горещ въздух, указанията за стерилизиране са различни. Спазвайте указанията за употреба на уреда.
След като изтече времето за варене, извадете бурканите от врящата вода. Така ще избегнете бавното охлаждане на водна баня, което намалява издържливостта на консервите и прави плодовете и зеленчуците по-меки
За да създадете условия за бавно охлаждане, оставете бурканите на стайна температура и ги покрийте с кърпа. Твърде бързото охлаждане може да пукне бурканите
Не сваляйте скобите от капачките на бурканите, докато не се охладят напълно.
Повдигната капачка означава, че съдържанието в буркана не е затворено херметически и трайността му е нарушена. Бурканите с повдигнати капачки не трябва да се съхраняват дълго време, а веднага да се консумират.
Съхранявайте консервите на сухо, хладно и тъмно място
Редовно проверявайте дали капачките им са добре затворени. Ако бурканите са с повдигнати капачки, то те са развалени, защото газове, образувани от плесен и загниване, са повдигнали капачката. Съдържанието им трябва да се изхвърли.