Flag

Консервиране на плодове и зеленчуци

Полезни съвети за консервиране на плодове и зеленчуци

При консервиране плодовете и зеленчуците се нагряват до температура между 75°C и 100°C, при което микробите биват унищожени, а плодовете стерилизирани.


При варене или висока температура на плодовата смес в бурканите се получава вакуум, който заедно с херметизирани капачки предотвратява навлизането на микроби от външната среда.

1
Изисквания и подготовка на продуктите и съдовете за консервиране

Използвайте плодове и зеленчуци с най-високо качество и по възможност прясно набрани.


Подгответе толкова плодове и зеленчуци, колкото ще консервирате още същия ден.


Пазете безупречна чистота при използването на уреди, съдове, както и на работното място. Дори най-малкото замърсяване може да развали съдържанието в бурканите.


Бурканите трябва да са здрави, за да не се пукнат от високата температура при консервиране.


Капачките трябва да прилепват плътно по гърлото на бурканите, а уплътнителите им трябва да бъдат еластични. Не използвайте напукани капачки или с повредени уплътнители, защото няма да затворят плътно бурканите и при отваряне могат да се скъсат.


Преди употреба измийте бурканите и капачки с миещ препарат и ги изплакнете добре в гореща вода. Не подсушавайте бурканите и капачките, а ги обърнете с гърлото надолу върху чиста кърпа и оставете да изсъхнат.


Изварете измитите капачки около 5 минути и ги оставете в горещата вода до момента, в който започнете да затваряте бурканите.


Следете температурата при консервиране през цялото време чрез термометър. При новите уреди за варене обикновено има поставен регулатор, който гарантира поддържането на определена температура.

2
Пълнене на съдържанието в буркани
Picture - Einmach-Gläser bg

За пълненето в буркани на вече обработената плодова маса използвате широка фуния. Ръбът на буркана трябва да е чист. Евентуално замърсяване по ръба ще попречи на херметическото затваряне, а освен това представлява „проводник" на микроби и плесен от външната страна на буркана. Използвайте суха чиста кърпа, за да забършете гърлата. Съдържанието на бурканите с кръгло гърло трябва да стига до долния ръб на отвора, а при буркани с друга форма - до 2 cм преди горния ръб.


При пълнене потупвайте леко дъното на буркана върху мека подложка, за да се разпредели сместа по-плътно.


Затворете бурканите с предварително изварените капачки в горещата вода без да ги подсушавате, като приглаждате или притискате.

3
Стерилизиране в съд за варене

Буркани с еднакъв размер и съдържание се поставят в подходящ съд за варене с предварително застланото с кърпа дъно. Не поставяйте бурканите директно на дъното.


Напълнете съда с вода до ¾ от височината на бурканите. Температурата на водата трябва да е същата като тази на съдържанието в тях, т.е. буркани с горещо съдържание трябва да са поставени в гореща вода, буркани със студено съдържание трябва да са в студена вода


Буркани с кръгло гърло със скоби могат да се поставят един върху друг. Тогава нивото на водата трябва да е на височина ¾ от най-горния буркан. Скобите затварят бурканите плътно и при варенето в тях няма да нахлуе вода.


Спазвайте стриктно указанията в рецептата за температурата и продължителността на варене. Спазвайте и указанията за употреба на съдове за варене.


Посоченото време за варене в рецептите се изчислява от момента, в който водата се нагрее до посочената температура и трябва да се поддържа през цялото време.


Водата не трябва да завира, тъй като съдържанието в бурканите ще изкипи, ще нахлуе вода между уплътнителя и капачката и ще наруши херметическото затваряне.

4
Стерилизиране във фурна за печене

Наредете бурканите в тава, напълнете я с около 1 см гореща вода и я поставете в долната част на фурната за печене. Моля, спазвайте указанията за употреба на на фурната. 


При стерилизиране във фурна бурканите трябва задължително да са с еднакви размери и съдържание. Внимание: Бурканите не трябва да се опират един в друг. Загрейте фурната на температура 180°C на горен и долен нагревател


След като се появят „перли" в буркана, т.е. мехурчета, започва процесът на стерилизация на бурканите. При шест еднолитрови буркани „перли" се появяват след около около 70 мин.


 След като за появят „перлите", намалете температура до посочената в рецептата и оставете бурканите да се стерилизират при тази температура за времето, указано в рецептата. Веднага след като изтече времето за варене, извадете бурканите от загрятата фурна. При използването на газова фурна или с горещ въздух, указанията за стерилизиране са различни. Спазвайте указанията за употреба на уреда.

5
След стерилизация

След като изтече времето за варене, извадете бурканите от врящата вода. Така ще избегнете бавното охлаждане на водна баня, което намалява издържливостта на консервите и прави плодовете и зеленчуците по-меки


За да създадете условия за бавно охлаждане, оставете бурканите на стайна температура и ги покрийте с кърпа. Твърде бързото охлаждане може да пукне бурканите


Не сваляйте скобите от капачките на бурканите, докато не се охладят напълно.


Повдигната капачка означава, че съдържанието в буркана не е затворено херметически и трайността му е нарушена. Бурканите с повдигнати капачки не трябва да се съхраняват дълго време, а веднага да се консумират.

6
Съхранение на консервите

Съхранявайте консервите на сухо, хладно и тъмно място


Редовно проверявайте дали капачките им са добре затворени. Ако бурканите са с повдигнати капачки, то те са развалени, защото газове, образувани от плесен и загниване, са повдигнали капачката. Съдържанието им трябва да се изхвърли.

Свързани съвети и трикове

Последвайте Dr. Oetker