Flag

Втасване на тесто със суха мая

Полезни съвети при приготвяне на тесто със суха мая

Тестото с мая не се пече веднага след приготвянето, а трябва да втаса достатъчно дълго. За тази цел oставете тестото, покрито (с домакинска кърпа) да престои на топло място, докато видимо увеличи обема си. Ето няколко предложения за втасване на тестото:

1
Във фурна на горен/долен нагревател
Picture - Schüssel Ofen Geschirrtuch DSC7832 ausschnitt

Загрейте фурната на 50°C и поставете покритата с кърпа купа с тестото, докато обемът на тестото видимо се увеличи. Оставете леко открехната врата на фурната като поставите дървена лъжица. Така няма да стане твърде горещо тестото.

2
Микровълнова фурна
Picture - Schüssel Mikrowelle Küchentuch DSC7871 ausschnitt

Покрийте купата с тестото с навлажнена домакинска кърпа, защото така тя няма да залепне за тестото и няма да изсуши повърхността му. Настройте микровълновата фурна на 80 W макс. 90 W и оставете тестото да втаса за около 8 мин. При микровълнови фурни без въртящата се чиния обърнете тестото след около 4 мин.

3
Водна баня

Оставете купата с тестото (покрито с влажна кърпа) да престои в топлата вода толкова дълго, че видимо да увеличи обемът си

4
В хладилника през нощта

Пригответе тестото с мая от студени продукти. Оставете да престои в хладилника през нощта в купа, покрита с влажна кърпа и леко намаслено с олио.

Свързани съвети и трикове

Последвайте Dr. Oetker