Flag

Консервиране с Gelfix Extra 2:1

Полезни съвети за приготвяне на домашна зимнина
1
Gelfix Extra 2:1 на Dr.Oetker

С Gelfix Extra 2:1 на Dr.Oetker може да приготвите конфитюри, мармалади, сладка и желета с богат плодов вкус и по-малко захар. При консервиране с Gelfix Extra 2:1 съдържанието на плодове или плодов сок е два пъти по-голямо от необходимата захар. За приготвянето на мармалади/сладка с една опаковка Gelfix Extra 2:1 са необходими 1 000 г плодове и 500 г захар, a за приготвянето на желе - 750 мл плодов сок и 400 г захар.


С Gelfix Extra може да избирате не само плодовете, но и вида захар. За да придадете лек карамелов вкус на сладката, използвате нерафинирана или кафява захар. Варенето според указанията на опаковката не е по-малко от три минути.

2
Предварителна подготовка на плодовете
Picture - Utensilien DSC5663 ret bg

Измийте добре плодовете и оставете да се отцедят. Почистените от дръжки, семки, костилки и др. плодове нарежете на дребно или пасирайте на мус и ги претеглете. За приготвянето на желе нарежете на едро почистените от дръжките и костилките плодовете, изцедете сока им и го претеглете.

3
Приготовление

Изсипете плодовете/плодовия сок в подходящ съд за варене. Смесете Gelfix Extra 2:1 първо с 2 супени лъжици от притегленото количество захар, след което го разбъркайте в плодовата маса/плодовия сок.


Picture - Marmelade kocht DSC5697 ret Ausschnitt bg

След завиране, прибавете останалата захар и разбъркайте добре. Сместа трябва да ври около 3-5 минути при непрекъснато бъркане. По желание може да отстраните пяната. Свалете сместа от огъня.


Picture - Gelierprobe 1

Преди да пристъпите към пълнене на бурканите, първо направете проба за желиране. Сложете 1-2 чаени лъжици от горещата плодова маса върху изстудена чиния. Ако охладената проба се е желирала (втвърдила), то и останалата част от вашето сладко, мармалад, конфитюр или желе ще се желира в бурканите. Ако желаете по-голяма твърдост, разбъркайте едно пакетче Лимонена киселина Dr.Oetker в горещата плодова маса и направете втора проба за желиране.

4
Пълнене
Picture - Marmelade einfüllen DSC5798 Ausschnitt bg

Веднага след отстраняване от огъня напълнете горещата смес в предварително измитите и подсушени бурканчета. Затворете ги, обърнете ги с капачките надолу и ги оставете така около 5 минути. Процесът на желиране може да продължи една седмица.

Свързани съвети и трикове

Последвайте Dr. Oetker