Flag

Начин на употреба на желатин

Полезен съвет за употреба на желатин

Желатинът служи като желиращо и свързващо средство при варене, печене и при приготвяне на десерти /например за втвърдяване на сметанени торти, кремове желета и желирани ястия/.  Фин смлян желатин Dr. Oetker е идеален за желиране на пасти, торти, кремове, зеленчукови и месни желета, ордьоври и аспик. Едно пакетче е достатъчно за 500 мл течност или крем. 


Желатинът за хранителни цели се залива с една с.л. студена вода и се оставя 5 мин да набъбне. 


При студени продукти

При студени продукти желатинът се загрява, като се бърка, докато напълно се разтвори.  Няколко супени лъжици от студения продукт се прибавят към желатина, като се разбиват с тел, тогава се прибавя останалият продукт. 


При топли продукти

При топли продукти набъбналият желатин се разтваря в тях, като се бърка. 


Десерти с желатин и пресен ананас, киви, папая, смокини?

Десерти с желатин и пресен ананас, киви, папая, смокини не се получават, защото тези плодове съдържат ензим, който разтваря желатина. Преди това плодовете се бланшират или се използват плодове от буркан, защото високата температура унищожава ензима.


Най-важното условие при използването на желатин

Най-важното условие при използването на желатин е той да не завира, защото високата температура на кипене разрушава желиращите му свойства. Спазвайки указанията за приготовление, сполучливостта на десерта или ястието е гарантирана от Dr. Oetker.

Свързани съвети и трикове

Последвайте Dr. Oetker