Flag

Как да приготвите перфектен пудинг?

Обяснено стъпка по стъпка за перфектен резултат всеки път
1
Как да приготвите пудинг?
Picture - Pudding zubereiten Topf Ausschnitt DSC9962

Стандартното количество мляко, необходимо за приготвяне на един пакет пудинг на прах, е 500 мл мляко. Изсипете пудинга и захарта в купа, за да се смесят, и след това постепенно добавете 6 супени лъжици студено мляко.


Picture - Pudding zubereiten Topf Ausschnitt DSC9981

Кипнете останалото прясно мляко в малка тенджера и го свалете от котлона. Към него добавете сместа от пудинга на прах и захарта и разбъркайте с бъркалка. Тенджерката трябва да е с дебело дъно, в противен случай при варенето пудингът може да загори въпреки енергичното разбъркване. 


Picture - Pudding zubereiten Topf Ausschnitt DSC9995
Picture - Pudding zubereiten Topf Ausschnitt DSC0009

Върнете тенджерата на котлона и оставете пудинга да къкри на среден огън за 1 минута, като бъркате енергично.

2
Как правилно да обърнете пудинга?
Picture - Pudding stürzen2  DSC5875 Ausschnitt

За да можете лесно да извадите/обърнете пудинга, още горещ го разпределете в предварително изплакнати със студена вода формички. Колкото по-мокри са формичките, толкова по-лесно ще извадите пудингa, тъй като водата възпрепятства прекия контакт между пудинга и стената на съда. Най-подходящи са формички, които не се стесняват към върха. Трябва да поставите пудинга в хладилника за поне 4 часа. Колкото по-студен е вашият пудинг, толкова по-лесно ще се получи.

Когато пудингът стегне и образува коричка отгоре, можете внимателно да отделите ръба с остър нож. След това хванете формичката отстрани, опитайте с върха на пръстите, притискайки коричката да отделите ръба на пудинга от стените. След това просто поставете една чиния като капак върху формата. Задръжте чинията и формичката заедно и обърнете и двете (пудингът трябва да е от горната страна - върху чинията). След това може внимателно да премахнете формичката.


Ако искате да наредите няколко пудинга един до друг в поднос или чиния, най-добре е да използвате широка шпатула, изплакната със студена вода, или обикновена шпатула, с която да ги преместите.
Важно: Пудингът ви трябва да образува коричка, тъй като тя ще го задържи в чинията или подноса. Без коричка пудингът ще се разпадне.

3
Как да приготвите пудинг в микровълнова фурна?
Picture - Pudding zubereiten Mikrowelle Ausschnitt DSC0220

Приготвянето на пудинг в микровълнова е много лесно, като за целта е подходящ Оригиналният пудинг Dr.Oetker. Ще са ви нужни едно пакетче Оригинален пудинг, 500 мл прясно мляко и 2 с.л. захар (30 g). Смесете пудинга с най-малко 6 супени лъжици студено прясно мляко в съд, подходящ за микровълнова фурна. Прибавете сместа към останалото мляко и разбъркайте енергично с бъркалка. След това печете на около 600 вата за 6-7 минути, като разбърквате енергично с бъркалка на всеки 2 минути.
Забележка: Моля, следвайте инструкциите за използване на вашата микровълновата фурна.

4
Как да предотвратите образуването на коричка върху пудинга?
Picture - Puddinghaut 4740 ret ausschnitt close

За да предотвратите образуването на коричка върху приготвения пудинг, поставете малко кухненско фолио директно върху горещия пудинг и го оставете така, докато изстине.
Това обаче трябва да се избягва в случай, че искате да извадите/обърнете пудинга. Покритият с фолио пудинг придобива по-мека консистенция и вече не става за изваждане.
Друг начин да предотвратите образуването на коричка, е като поръсите повърхността на пудинга леко със захар, която ще предотврати образуването на коричка.

5
Защо пудингът не се сгъстява?

Не се опитвайте да приготвите няколко пудинга с една и съща лъжица, защото те ще станат отново течни. Това се дължи на факта, че човешката слюнка съдържа ензима амилаза, който разгражда нишестето.

Свързани съвети и трикове

Последвайте Dr. Oetker