Flag

Как печивото ви да не залепне по формата?

Полезни съвети при печене на десерти и сладкиши
Материал на формата

Има форми за печене от различни материали - поцинкована ламарина, черна ламарина, емайл, силикон или стъкло. Материалът, от който е произведена формата за печене, е от значение за изпичането и надигането на печивото. За печене в газова фурна най-подходящи са съдове от поцинкована ламарина, а в електрически фурни могат да използват форми от всякакъв материал.


Намасляване на формата
Picture - Backform fetten Ausschnitt DSC6803

Важно е преди печене да намаслите формата за печене равномерно с мек маргарин или масло. Не използвайте олио, защото то ще се стече по стените и няма да предотврати залепянето на печивото по формата. При форми за торти с ринг намаслете само дъното, за да може печивото да се задържи на ръба на формата и да не се „свлече".


За по-лесно изваждане
Picture - Backform mehlen Ausschnitt DSC6829

За да се извади по-лесно печивото от формата, може да поръсите формата с брашно, трохи, смлени орехи или бадеми и чрез потупване и завъртане да ги разпределите равномерно.


След изпичане
Picture - Gugelhupf lösen Ausschnitt DSC7290

След изпичане оставете сладкиша около 10 минути преди да го обърнете, тъй като повърхността му е все още мека. След това поставете кухненската скара върху формата за печене и ги обърнете. Свалете формата внимателно.

Свързани съвети и трикове

Последвайте Dr. Oetker