Flag

Общи съвети при приготвяне на торти

Най-вкусната и оригинална торта се приготвя изключително лесно, стига да го направите с ентусиазъм и удоволствие.
1
Блатове за торта

Приготвянето на сместа за блатовете е един от най-важните етапи от начинанието. Важно е да спазите грамажите и пропорциите на продуктите за блата, тъй като малко отклонение би могло да направи блата по-ронлив, по-сух или не достатъчно сладък например.


Picture - Sifting Flour бг

За пухкав блат винаги пресявайте брашното, заедно с бакпулвера и какаото (според рецептата). Така съставките ще се смесят и разпределят добре. За още по-фина структура може да замените част от брашното (напр. 50 г) с фино царевично нишесте Густин Dr. Oetker и според някои рецепти, може да заместите дори с пакетче пудинг.


Не ограничавайте въображението си що се отнася ароматизирането на блата. Например за блат на една торта е достатъчна една ампула есенция Dr. Oetker или пакетче ванилена захар Dr. Oetker.


Смлени орехи, лешници, бадеми или други тежки, твърди съставки добавете най-накрая и не ги разбъркайте продължително време, тъй като маслото от ядките може да направи блата твърд, а плодовете – да се разпаднат.

2
Форма за печене
Picture - CakeuDessert Germany Editorialphoto Küchenutensilien 07 бг

Готовата смес разпределете в предварително намаслена форма. Използвайте мек маргарин или масло за намасляването, а не олио, защото то ще се стече по стените и няма да предотврати залепването на печивото по формата.


При форми за торти с ринг намаслете само дъното, за да може печивото да се задържи на ръба на формата и да не се свлече.


За да се извади по-лесно печивото, може да поръсите формата с брашно, ситни трохи, смлени орехи или ядки и чрез потупване и завъртане да ги разпределите равномерно.

3
Печене
Picture - 37c Pieczenie biszkoptu.jpg бг

Печете блатове за торта винаги в предварително загрята фурна, като според рецептата и вида печиво можете да изберете функция на печене при горен и долен нагревател или на горещ въздух. Ако обаче блатът е пандишпанов, не го печете на горещ въздух, тъй като може да стане трошлив и сух и на повърхността му ще се образува „захарен слой". Боднете с дървена пръчица блата и ако няма полепнали трохи по нея, значи е изпечен.

4
Хоризонтално срязване на тортен блат
Picture - Tortenboden durchschneiden 4690 бг

Блатът може да се раздели на пластове с конец или голям нож. За да станат слоевете с еднаква дебелина, срежете с върха на ножа като очертание около 1 см навътре от стената на блата. Поставете конеца в разреза, кръстосайте краищата му и издърпайте плавно, при което блатът се разрязва равномерно. Колкото по-дълго е престоял блатът след изпичане, толкова по-лесно се разрязва. За да не се разчупи блатът при преместването, използвайте лист хартия за печене като подгънете предния ръб на хартията за печене и я прокарайте под блата, избутвайки горния блат върху хартията.

5
Пълнеж и гарниране на торта
Picture - Tortenboden füllen oben 4699 ret ausschnitt бг

За пълнеж на сладкиши или торти най-подходящи са конфитюри и мармалади, пудингово маслени и сметанови кремове.


Ако искате да спестите времето за варене и охлаждане и така да Ви остане повече време за украсяването на тортата, може да използвате Крем за сладкиши ванилия или шоколад Dr. Oetker или Сладкарски крем сметана Dr. Oetker.


Picture - Icing a cake header image бг

След като блатовете са намазани с крем и са сглобени, продължете с намазването на сладкиша от страни и отгоре. Първо намажете тънък слой крем върху повърхността и страните, за да се загладят трохите, след това разпределете останалия крем. За равномерното разпределение на крема по краищата най-добре да използвайте нож.

6
Украсяване на торта и сладкиши

Дойде моментът за вдъхновение и въображение. С фин марципан покрийте тортата и оформете красиви фигурки. Със сладкарските цветове Dr. Oekter пък може да оцветите крема на тортата, марципановите фигурки и дори блатовете. Надпишете пожелание върху тортата със захарните шрифтове Dr. Oetker. А захарните поръски ще направят тортата още по-празнична.

Свързани съвети и трикове

Последвайте Dr. Oetker