Flag

Пандишпаново тесто

Изпеченото пандишпаново тесто има рохка структура и е подходящо за торти и рула.

Пандишпановото тесто представлява добре разбита маса от яйца и захар, към която се добавя брашно (в някои случаи се добавя и мазнина) и се разбива за кратко. То има рохка структура и е подходящо за торти и рула. Ето как да го приготвите лесно у дома. 

1
Загрейте фурната предварително

Загрейте фурната предварително, като спазвайте указанията ѝ за употреба. Пропоръчваме ви да печете пандишпановото тестото на горен и долен нагревател. При горещ въздух пандишпанът се изсушава и блатовете се чупят.

2
Пригответе формата за печене
Picture - CakeuDessert Germany Editorialphoto Küchenutensilien 07 бг

С помощта на четка намажете дъното на формата или тавата с мек маргарин или масло. При форми за торти се намазва само дъното на формата, за се задържи тестото за ръбовете на формата.


Ако използвате хартия за печене във форми за торти, поставете формата върху хартията и очертайте с молив дъното ѝ. Изрежете по очертанията, поставете я върху намазаното с маргарин/масло дъно на формата и застелете, така че да няма гънки.


При тавата за печене прегънете хартията при отворената ѝ страна в едно прегъване, че да се получи ръб. Така тестото няма да прелее.

3
Разбийте яйцата на пяна

Всяко яйце се чуква първо в отделен съд (чаша, купа или др.), за да проверите дали е годно. Разбийте яйцата с миксер на висока степен до получаване на пяна, като долейте топла вода, ако е нужно. При някои рецепти се долива топла вода, което дава по-голям обем.

4
Смесете захарта с ванилена захар и я добавете

Разбърквайки с миксера добавяйте постепенно сместа от захар и ванилена захар в рамките на минута, след което разбивайте още поне две минути. Важно е да спазвате посоченето в рецептата време за разбиване. При по-кратко разбиване няма да се получи необходимия обем, а при по-продължително - обемът на сместа ще стане твърде голям и ще се сбие при печенето. Към сместа добавете есенции.

5
Смесване на брашно с бакпулвер

Ако се добавя допълнително Густин - фино нишесте или какаo (без захар), то те се смесват с брашното. При пресяването бакпулверът, както и другите съставки ( какао, Густин) се смесват разномерно в брашното и печивото става по-пухкаво.


Разбъркайте с миксер на най-ниска степен брашното в сместа. Лешници, бадеми или други тежки, твърди съставки се добавят най-накрая.


За да не спадне обемът на разбитата маса от яйца, захар и брашно, не бъркайте много дълго твърдите съставки в сместта. Ако към тестото ще се добяват ядки или бадеми, те трябва да са смлени на едро, защото съдържат мазнина, която ще направи тестото жилаво и твърдо, ако са смлени твърде ситно.

6
Излейте пандишпановата смес в подготвената форма
Picture - Teig verstreichen Ausschnitt DSC6068 бг

Разстелете тестото в застлана с хартия за печене формата за торти/тава. С помощта на шпатула разпределете тестото равномерно.

7
Печене на пандишпаново тесто
Picture - Garprobe Springform-3661 ret бг

Изпечете пандишпановото тесто веднага след приготвянето му, иначе полученият въздушен обем ще спадне. Преди да извадите сладкиша от формата за печене проверете дали е добре изпечен. При лек натиск с пръст еластичното тесто отново се надига нагоре. Ако пандишпаново тесто е препечено, губи еластичността си и става сухо и твърдо. Изпеченият пандишпан вече не задръжа толкова влага във вътрешността си е мек като памук.


Picture - Biskuitteig Springform Messer lösen-3720 ret ausschnitt бг

С нож отделете краищата на изпечения пандишпанов блат от стените на формата за торти и ги изрежете. Обърнете блата върху метална скара, за да се охлади като не отлепяте хартията, с която сте го пекли, а само свалите дъното на формата.


Ако по повърхността на сладкиша са се образували мехурчета, обърнете го отново, за да се изгладят.


В зависимост от рецептата пандишпановият блат може да се обърне върху работния плот или върху посипана със захар хартия за печене и така да бъде оставен да се охлади.


Picture - Biskuittplatte Backpapier abziehen Ausschnitt DSC6014 бг

След като се охлади пандишпановият блат, отлепете хартията за печене.

8
Пандишпаново руло
Picture - Biskuittplatte ziehen Ausschnitt DSC5996 бг

Веднага след като извадите пандишпановия блат от фурната отделете краищата му от тавата с помощта на нож. Вдигнете пандишпана с помощта на хартията за печене и го обърнете върху друг лист хартия за печене, поръсен със захар или директно върху работния плот.


Picture - Creme verstreichen Ausschnitt DSC6102 бг
Picture - Biskuitplatte aufrollen Ausschnitt DSC6112 бг

Ако в тестото има жълтъци, например 4 яйца и един жълтък, не е необходимо изпеченият блат да се навива веднага, защото няма опасност, след като се охлади, да се счупи. Отлепете хартията за печене едва, когато пандишпанът се охлади. Така влажността и заедно с това еластичността в печивото се запазва.

Според рецептата намажете с конфитюр, сметана или крем и навийте пандишпановия блат равномерно в руло.

Свързани съвети и трикове

Последвайте Dr. Oetker