Flag

Печивa с белтъци

Полезни съвети за приготвяне на печива с белтъци

Печивата с белтъци са леки сладкиши, които се състоят от белтъци и захар, а често се добавят и други продукти. Типични печива с белтъци са целувките и ореховките.

1
Загрейте фурната предварително

Винаги загрявайте фурната предварително, като не спазвайте и указанието за употреба на самия уред. 

2
Пригответе тавата за печене
Picture - Backblech vorbereiten Ausschnitt DSC5939 bg

Застелете тавата с хартия за печене. Преди да шприцнете или поставите белтъчената маса, може да намажете тавата на няколко места с масло или маргарин, за да прилепне хартията и да не се свлече.

3
Разбийте белтъците на сняг
Picture - Eiweiß verareiten Messerschnitt 4635 ret ausschnitt close bg

За да разбиете белтъците на сняг, в тях не трябва да има и капчица жълтък, а купата и бъркалката, които използвате, трябва да са абсолютно чисти и без мазни следи. За разбиването може да използвате миксер или телена бъркалка. 


Указание: Белтъците са разбити достатъчно твърдо, ако след разрез с нож, остава следа.


Разбирайте белтъците непосредствено преди употреба, защото известно време след разбиването губят твърдостта си и не могат да се разбият отново на сняг.

4
Добавете захар

Разбийте за кратко на висока степен, като добавяте постепенно захарта и евентуално есенции.

5
Продължете да обработвате белтъчената маса според рецептата
Picture - Eiweiß verarbeiten 4636 ret ausschnitt бг

След това внимателно добавете към сместа твърдите продукти според рецептата, например кокосови стърготини или смлените орехи (не разбърквайте, защото обемът на масата ще спадне) и довършете приготвянето според рецептата.

6
Печене (сушене) на печивото с белтъци

До известна степен белтъченото печиво не се пече, а се оставя да се изсуши в гореща фурна за печене. Ако приготвяте по-голям брой дребни сладки от белтъчена маса, трябва да ги оставите във фурната за по-дълго време. Препоръчваме ви да не приготвяте белтъчената маса в газова фурна, тъй като газовата печка при ниски температури не поддържа постоянна температура. След като изпечете белтъчените сладкиши, ги извадете от тавата заедно с хартията за печене и ги поставете върху метална скара. 


Ореховките не трябва да се пекат твърде дълго. Когато ги извадите от тавата, трябва да са още меки. Докато се охлаждат, ореховките се изсушават допълнително.

7
Съхранение

Сладкишите с белтъци не са подходящи за замразяване. 

Свързани съвети и трикове

Последвайте Dr. Oetker