Печивата с белтъци са леки сладкиши, които се състоят от белтъци и захар, а често се добавят и други продукти. Типични печива с белтъци са целувките и ореховките.
Винаги загрявайте фурната предварително, като не спазвайте и указанието за употреба на самия уред.
Застелете тавата с хартия за печене. Преди да шприцнете или поставите белтъчената маса, може да намажете тавата на няколко места с масло или маргарин, за да прилепне хартията и да не се свлече.
За да разбиете белтъците на сняг, в тях не трябва да има и капчица жълтък, а купата и бъркалката, които използвате, трябва да са абсолютно чисти и без мазни следи. За разбиването може да използвате миксер или телена бъркалка.
Указание: Белтъците са разбити достатъчно твърдо, ако след разрез с нож, остава следа.
Разбирайте белтъците непосредствено преди употреба, защото известно време след разбиването губят твърдостта си и не могат да се разбият отново на сняг.
Разбийте за кратко на висока степен, като добавяте постепенно захарта и евентуално есенции.
След това внимателно добавете към сместа твърдите продукти според рецептата, например кокосови стърготини или смлените орехи (не разбърквайте, защото обемът на масата ще спадне) и довършете приготвянето според рецептата.
До известна степен белтъченото печиво не се пече, а се оставя да се изсуши в гореща фурна за печене. Ако приготвяте по-голям брой дребни сладки от белтъчена маса, трябва да ги оставите във фурната за по-дълго време. Препоръчваме ви да не приготвяте белтъчената маса в газова фурна, тъй като газовата печка при ниски температури не поддържа постоянна температура. След като изпечете белтъчените сладкиши, ги извадете от тавата заедно с хартията за печене и ги поставете върху метална скара.
Ореховките не трябва да се пекат твърде дълго. Когато ги извадите от тавата, трябва да са още меки. Докато се охлаждат, ореховките се изсушават допълнително.
Сладкишите с белтъци не са подходящи за замразяване.