Веган печенето може да изглежда доста трудно. Трябва да замените яйцата, млякото и всякакви други животински продукти в традиционните рецепти с нещо друго. Но след като научите с какво може да ги замените, става по-лесно от всякога да печете веган лакомства.
Какво може да се използва вместо яйца в рецепти за печене? Този въпрос не е само въпрос на вегани. Дори когато става въпрос за любителско печене, вашият хладилник или шкаф могат да не съдържат правилните съставки, от които се нуждаете. Ако нямате яйца, не се притеснявайте, може да приготвите перфектно тестото с помощта на тези съставки. Посочените количества се отнасят за яйца с размер М.
Ленено семе (свързващо тесто): Комбинирайте 1-2 супени лъжици ленено семе + 3 супени лъжици вода и оставете да престои малко, докато се образува нещо като желе (наподобяващо белтък) = 1 яйце.
Ябълково пюре (задържа тортата, текстурира тестото, добавя влага и придава лека сладост): 3 супени лъжици ябълково пюре (прибл. 70 г) = 1 яйце
Банан (свързва тестото, придавайки му влага и сладост.): 1/2 банан = 1 яйце
Семена от чиа (работят добре в сладки и солени печива, като свързващо тесто): 1 супена лъжица семена от чиа + 3 супени лъжици вода = 1 яйце
Други алтернативи: - овесени ядки: 3-4 супени лъжици (фини) овесени ядки или овесени трици = 1 яйце. - нишесте: 1 с. л. нишесте + 3 с. л. вода = 1 яйце. - соево брашно: 1-2 супени лъжици соево брашно + 1-2 супени лъжици вода = 1 яйце - оцет: 1-2 супени лъжици оцет = 1 яйце - копринено тофу: 50-60 г копринено тофу = 1 яйце.
Какво може да се използва вместо краве мляко? Отговорът е доста прост: млякото на растителна основа обикновено може да замени кравето мляко в съотношение 1 към 1, като кокосовото, млякото от кашу и лешниковото мляко често работят добре в сладки рецепти. За тези, които са загрижени за устойчивостта, овесеното мляко е по-добър вариант. То се приготвя регионално и изисква по-малко вода. Следователно може да намалите и съдържанието на захар в рецептата.
Овесена напитка: естествена сладост, зърнест вкус, богата на фибри и ниско съдържание на холестерол, без млечен протеин.
Соева напитка: често подсладена и налична в различни вкусове като ванилия или шоколад. Подходяща за печене и готвене.
Оризова напитка: Подходяща за хора с алергии, тъй като не съдържа лактоза, глутен и млечен протеин
Кокосова напитка: Подходяща, ако харесате силния вкус на кокоса.
Вода: Газираната вода е чудесна за получаване на пухкаво кексово тесто. Въглеродният диоксид текстурира тестото.
Невероятно, но факт. Дори захарта може да бъде заменена в повечето рецепти без проблем. „Защо“ е ключовият въпрос тук. Дали защото не искате да използвате никакви промишлено произведени „празни“ захари и предпочитате да използвате естествената, „богата“ сладост от плодове? Или се притеснявате за високото съдържание на калории? След като причините са ясни, е лесно да се направи правилният избор.
Мед - сладост, подобна на цвят или дори горчив вкус, подобен на гора, какъвто е случаят с меда от ела. 80 g Мед = 100 g Захар
Клен - колкото по-светъл е цветът, толкова по-мек и фин е вкусът. 80 g кленов сироп = 100 g захар
Фурми и всякакви сушени плодове (сливи, кайсии, ябълки) - просто ги смесете в миксер, като добавите няколко супени лъжици вода. ще получите плодово пюре, което може да се съхранява в хладилник няколко дни. Приблизително 125 г фурми = 100 г захар
Захар от кокосов цвят - тя е по-малко сладка от захарта, но има прекрасен вкус, подобен на карамел. Приблизително 125 g захар от кокосов цвят = 100 g захар
Банан - в зависимост от това колко са узрели, те могат да придобият ванилова или приятна, плодова карамелена нотка. Колкото по-тъмен е бананът, толкова по-добре. Прибл. 125 г банан = 100 г захар