Поставете изстиналия пандишпанов блат върху лист хартия за печене или върху подложка за торта, така че долната страна, която е най-гладка, да се обърне и да е от горната страна на сладкиша. Блатът може да се раздели на пластове с помощта на конец или голям нож. За да станат слоевете с еднаква дебелина, срежете с върха на ножа като очертание около 1 см навътре от стената на блата.
Поставете конеца в разреза, кръстосайте краищата му и издърпайте плавно, при което блатът се разрязва равномерно. Колкото по-дълго е престоял блатът след изпичане, толкова по-лесно се разрязва.
За да не се разчупи или разкъса блатът-основа на тортата при преместването, използвайте лист хартия за печене или подложка за торти . За да направите това, подгънете предния ръб на хартията за печене и я прокарайте под блата. С показалците избутвайте леко горния блат, като подлагате равномерно хартията. Повдигнете горния блат. При повдигане на блата се старайте, да поддържате хартията хорзонтално, за да не се пречупи пандишпановият блат.
Ако разделяте блата с нож, вземете нож, по-дълъг от блата, поддържайте го хоризонтално и чрез завъртане на блата срежете през средата.