Flag

Ронливо маслено тесто

Подходящо за тънки печива като дребни сладки, блатове или подложка на сладкиши

Ронливото тесто се състои основно от брашно, бакпулвер, захар, меко масло и евентуално едно яйце, ако конкретната рецептата го изисква. За приготвянето му всички продукти се омесват, след което полученото тесто се разточва. То е подходящо за тънки печива като дребни сладки, блатове или подложка на сладкиши. Нарича се ронливо, защото след като печивото е изпечено и отчупите парче от него, то не се троши, а се рони. А ето полезни съвети как да го приготвите. 

1
Загрейте предварително фурната

Винаги загрявайте фурната предварително, като спазвайте и указанията за употреба на самата фурна.

2
Подготвяне на формата или тавата за печене
Picture - CakeuDessert Germany Editorialphoto Küchenutensilien 07 бг

Намажете с мек маргарин или масло формата/тавата за печене и разнесете равномерно с четка.


При оформяне на дребните сладки с шприц - на няколко места намажете с масло/маргарина тавата за печене, а след това поставете и хартия за печене. По този начин хартията ще прилепне за тавата и няма да се размества.


При печене на дребните сладки, изрязвани с формичка - директно ги поставете в тавата, покрита с хартията за печене, като не е необходимо да я намаслявате предварително. За да не залепва тестото за формичката при изрязване, от време на време я топвайте в брашно.


Ако желаете да изпечете повече сладки на няколко пъти един след друг, може да изрежете хартия за печене с големината на тавата, да подредите дребните сладките в нея и когато първата порция сладки бъде изпечена, просто издърпайте готовите настрана и придърпайте следващия лист хартия с подредените сладки.

3
Замесване на тестото

Смесете брашното, бакпулвера и какаото (ако рецептата го изисква). Пресейте ги в подходящ съд за разточване.


Към тях добавете останалите продукти  - захар, масло/маргарин и евентуално яйца. Чукнете всяко яйце първо в отделен съд, за да проверите дали е годно. За приготвянето на ронливото маслено тесто не е типично да се добавят яйца.


В зависимост от конкретната рецепта масленото тесто може да се приготви и със заквасена сметана или с малко вода.


Маслото или маргаринът трябва да са достатъчно меки за лесно размазване. Затова е препоръчително да извадите маслото предварително от хладилника. Ако се използва по-мека или течна мазнина, тестото няма да се оформи добре и при печенето ще се свие. Ако по рецепта е указано, че тестото трябва да е с повече мазнина, не му добавяйте допълнително брашно, защото по този начин тестото ще стане трошливо и печивото ще стане твърдо.

4
Оформяне на тестото
Picture - Quark-Öl-Teig Zubereitung 3 Dr. Oetker QF DSC8416 бг

С миксер, използвайки куките за тесто, разбъркайте всички продукти първо на ниска, след това на висока степен до получаването на гладко тесто.


След това с ръце оформете тестото на кълбо, ако ще печете блат за сладкиш, или на руло, ако ще изрязвате сладки. Това ще помогне за равномерното разточване с еднаква дебелина. Ако по време на разточването тестото започне да лепне, го оставете на хладно място за около 30 мин, увито в домакинско фолио. Така съдържащата се в него мазнина отново ще се втвърди и няма да лепне при оформянето.

5
Разточете тестото
Picture - Knetteig ausrollen Blech DSC6051 бг

Преди да разточите тестото почистете добре работния плот от тестени остатъци, за да не се залепят по него. Набрашнете равномерно повърхността. Постоялото на хладно тесто размесете с ръце. При разточване завъртайте точилката и минавайте леко върху тестото (не натискайте твърде силно). 


Picture - Marzipandecke Palette DSC8248 ausschnitt bg

При разточването от време на време минавайте с голям нож или с широка продълговата шпатула под кората, за да се отдели веднага от плота там, където се е залепнала. Като вариант на набрашнената повърхност може да поставите тестото между две парчета от домакинско фолио или в отрязана на две плик за замразяване.


При дребни сладки разточването е по-лесно, защото е на порции. След като сте разточили един лист, нарежете тестото с формичките, като внимавате да остава възможно най-малко излишно тесто, защото при повторно замесване, набрашняване и разточване ронливото тесто става по-сухо и чупливо. За да не залепва тестото за формичката при изрязване, от време на време я топвайте в брашно.

6
Полагане на блат от ронливо тесто в тава за печене
Picture - Teigdecke Nudelholz DSC9744 ausschnitt бг

Разточеният блат може да положите лесно, като го навиете на набрашнена точилка и развиете внимателно в тавата за печене.

7
Разточване на тесто за форми за торти или форми за плодови пайове
Picture - tart hamuru sekillendirme 3 bg

Ако желаете от ронливото маслено тесто да направите плодов пай, използвайте форма за торти или в специална тава за пайове. За форми за торти 2/3 от тесто разстелете на намасленото дъно на формата. За край размесете останалата част от тестото с една лъжица брашно (според рецептата), за да стане по-твърдо, оформете руло, което положете като край на основата на сладкиша и притиснете с два пръста към стените на формата, така че краят да стане около 3 см висок. След което многократно набодете с лъжица основата на сладкиша, за да не се образуват въздушни балони при печене.

8
Изпечете предварително блата за сладкиша
Picture - Mürbteigboden Springformboden Gabel DSC9518 ausschnitt бг

При приготвяне на пайове със сочни плодове или крем, най-добре изпечете блата предварително, за да стане хрупкав и за да не омекне при поставянето плънката отгоре. За тази цел разстелете част от тестото в намаслена форма за торти. Надупчете многократно тестото с вилица, за да не се образуват въздушни балони при печенето. Запечете първо основата за сладкиша. Едва тогава оформете тънка лента от 1/3 от тестото за край на сладкиша както е описано по-горе, но не добавяйте допълнително брашно.

9
Съхранение
Picture - Teig-Ziegelsteine Frischhaltefolie DSC9445 ausschnitt бг

Ронливото маслено тесто, увито в кухненско фолио и сложено в плик за замразяване, може да се съхранява дни наред във фризера. Преди да го използвате, оставете замразеното тесто да се размрази в плика на стайна температура.


Готовите изпечени сладки от различен вид от едно и също тесто можете да съхранявате в кутия, като е препоръчително всеки ред с дребни сладки да отделите с домакинско фолио или хартия за печене. Дребни сладки с повече подправки е препоръчително да съхранявате отделно, за да не се прехвърли ароматът на останалите сладки.

Свързани съвети и трикове

Последвайте Dr. Oetker