Сухата мая на Dr. Oetker е жива мая, подложена на процес на дехидратиране. От продукта се отнемат течностите и консистенцията на сухата мая представлява светло кафяви фини зрънца. Следва процес на стерилен пакетаж в специална опаковка и така продуктът може да се запази за дълъг период - около година и половина.
Сухата мая е подходяща както за сладки, така и за пикантни печива и не изисква съхранение в хладилник, а единствено - сухо и проветриво място при стайна температура. За да сте сигурни в резултата, използвайте продукт с доказан произход - сухата мая на Dr. Oetker дава гаранция за сполучливост при спазване на указанията на опаковката.
В магазините може да намерите продукта на рафтовете при останалите добавки за печене на Dr. Oetker - бакпулвер, ванилена захар, есенции, желатин, какао, сода бикарбонат, кремове за сладкиши и др.
Замесването на козунак звучи предизвикателно, но следвайки няколко основни съвети, успехът е гарантиран.
Добавете сухата мая към пресятото брашно. Едно пакетче суха мая Dr. Oetker е достатъчно за 500 g брашно. Важна особеност е, че сухата мая се смесва с пресятото брашно и сухите продукти, а не се размива в течност.
Добавете останалите продукти, описани по рецептата, като те трябва да са със стайна температура, за да се активизира набухвателната функция на маята. Течността (мляко или вода) също трябва да е топла (около 37°C).
Омесете тестото с мая много добре. Най-напред с миксер, с куки за тесто, на ниска степен, след това на висока степен около 5 минути до получаването на гладко тесто. Колкото повече размесвате тестото, толкова по-пухкави и „на конци" ще станат печивата или козунаците.
Оставете омесеното тесто да втаса. Има два етапа на втасване: първото втасване е след като всички продукти се омесят до гладкост, тогава тестото се оставя покрито с навлажнена кърпа или намаслено фолио да престои на топло покрито с кърпа на топло място, докато видимо увеличи обема си (20–30 минути).
Премесете тестото след първото втасване още веднъж върху леко набрашнен плот, добавят плодове, ядки, сирене, марципан, шоколад, различни пълнежи или др. и се оформя по рецептата (козунакът се сплита, навиват се кифлички и др.). Поставя се в съда за печене, покрит с влажна кърпа или намаслено фолио и се оставя отново на топло място, докато пак увеличи обема си.
Печете повторно втасалото тесто според указанието на рецептата. След изпичане оставете печивото за около 10 мин. във формата, покрито с чиста кърпа, след което го извадете.