Отговорът е и ДА, и НЕ. Оригиналният ни пудинг не съдържа млечни продукти, но в заводите, от които идват, се произвеждат и продукти, които имат в състава си мляко. Затова и на опаковката им ще откриете текст, че МОЖЕ да съдържат следи от мляко. Спазваме строго система за управление на алергени в нашите продукти, но все пак не изключваме възможността (макар и минимална) във веган продуктите ни да има следи от мляко. Именно поради това може да кажем, че всички продукти от серията Оригинален пудинг са подходящи за консумация при веган диета, но не и за хора с остро изявена алергия към млечни продукти.
Класическият Оригинален пудинг с вкус на ванилия е веган и е идеален за приготвяне на най-различни десерти. Ако не сте фен на ванилията, то може да приготвите пудинг с някой от останалите вкусове - шоколад, тъмен шоколад, крем брюле, ягода, карамел или сметана, които също са веган.
На пазара има голямо разнообразие от напитки на растителна основа или така нареченото растително мляко, като соевото и бадемовото са препоръчителна за приготвяне на веган пудинг. За да ги приготвите, просто следвайте указанията на гърба на опаковката, а за още по-вкусен резултат може да добавите ядки, ядково масло и плодове.
Овесеното мляко и овесените напитки имат различни качества в зависимост от производителя. Имайте предвид, че пудингът, приготвен с овесено мляко, може да остане течен и да не стегне въпреки продължително готвене.
Соевото мляко е много подходящо за приготвяне на веган пудинг. Пудингът ще има леко зърнест вкус, но ако сте свикнали с консумацията на соеви напитки, то няма да имате проблем с вкуса.
Бадемовото мляко и бадемовите напитки са чудесни за приготвяне на пудинг и са може би най-подходящия вариант. След варене на пудинга ще усетите още по-силно финия и плътен вкус на бадемовата напитка. А ето как да приготвите вкусен, здравословен веган ванилов пудинг с бадеми.
Ако решите да използвате вода за приготвяне на пудинга, то имайте предвид, че по цвят и вкус получената смес ще се различава доста от тази на стандартен пудинг. Като алтернатива може да смесите пудинга със сок от ябълка или портокал.
Някои млечни алтернативи на растителна основа може да съдържат ензими, които да разградят нишестето в пудинга и заради това той да не се сгъсти. Ако и при вас се получи така, то може да използвате течната смес като сос за други десерти.