Flag

Тесто със суха мая за печене

Съвети за приготвяне на пухкави печива със суха мая
Приготвяне на тесто със суха мая
Picture - Hefebroschüre Handling 05 ausschnitt бг

Първата стъпка е да пресеете брашното, към него да добавите сухата мая (тя се смесва с брашното, а не се размива в топла течност), хубаво да ги объркате и след това да добавите останалите продукти съгласно рецептата.


Picture - Hefebroschüre Handling 04 ausschnitt бг

За да се активизира набухвателната функция на маята, е необходимо течността (мляко или вода) да не е студена, а с температура около 37°C – хладка към топла.


Picture - Hefeteig Zubereitung DSC7736 zuschnitt бг

С миксер и куки за тесто размесете продуктите първо за кратко на ниска, след това на най-висока степен за около 5 мин до получаването на гладко тесто. При продължително месене на тестото с мая продуктите се свързват добре и се извежда въздухът от тестото. Така маята превръща захарта и брашното (нишесте) от въглехидрати във въглеродна киселина и алкохол, а това позволява набухването на тестото.


Ако замесвате козунак или щолен, към тестото омесете плодовете или ядки най-накрая, иначе при месенето те могат да оцветят тесто.

1
Тестото втасва (първо втасване)
Picture - Hefeteig Geschirrtuch DSC7779

Тестото с мая не се пече веднага след приготвянето, а трябва да втаса достатъчно дълго. За тази цел oставете тестото, покрито (с домакинска кърпа), да престои на топло място, докато видимо увеличи обема си. Ето няколко предложения за втасване на тестото:


Picture - Schüssel Ofen Geschirrtuch DSC7832 ausschnitt

Горен/долен нагревател: Загрейте фурната на 50°C и поставете покритата с кърпа купа с тестото, докато обемът на тестото видимо се увеличи. Оставете леко открехната врата на фурната, като поставите дървена лъжица. Така тестото няма да стане твърде горещо тестото.


Picture - Schüssel Mikrowelle Küchentuch DSC7871 ausschnitt

Микровълнова фурна: Покрийте купата с тестото с навлажнена домакинска кърпа, защото така тя няма да залепне за тестото и няма да изсуши повърхността му. Настройте микровълновата фурна на 80 W, макс 90 W и оставете тестото да втаса за около 8 мин. При микровълнови фурни без въртящата се чиния обърнете тестото след около 4 мин.


Водна баня: Оставете купата с тестото (покрито с влажна кърпа) да престои в топлата вода толкова дълго, че видимо да увеличи обемът си.


В хладилника през нощта: Пригответе тестото с мая от студени продукти. Оставете да престои в хладилника през нощта в купа, покрита с влажна кърпа и леко намаслено с олио.

2
Пригответе форма или тава за печене
Picture - Backform fetten Ausschnitt DSC6803

По време на първото втасване намаслете равномерно формата или тавата за печене с мек маргарин или масло, като използвате четка. Не използвайте олио, тъй като то ще се стече по формата и няма да предотврати залепянето. Ако тестото ще се пече на малки части или на дребни сладки, не намаслявайте тавата, а просто сложете хартия за печене.

3
Предварително загрейте фурната

След първото втасване загрейте предварително фурната. Моля, спазвайте и указанията за употреба на вашата фурна.

4
Оставете тестото още веднъж да втаса ( повторно втасване)
Picture - Hefeteig Teig Vergleich DSC7891

След първото втасване поръсете тестото с брашно, извадете от купата, набрашнете леко плота, размесете за кратко още веднъж, след което продължете с приготовлението според рецепта (сложете във форма за кекс или разточете, разстелете, оформете, сплетете или т.н.). След като сте подготвили и оформили тесто и поставили в съда за печене, го покрийте отново с домакинска кърпа и оставете да втаса на топло място (напр. в близост до отопление или до фурната), докато видимо увеличи обема си. Така тестото още веднъж ще бухне и ще стане пухкаво след изпичане.

5
Печене на тестото

След второто втасване поставете тестото в предварително загрятата фурна и печете според указаните в рецептата време и температура. След изпичането се оставя за около 10 мин да постои във формата. Тогава се изважда и се оставя да се охлади на кухненска скара.

6
Съхранение

Печивата, приготвени от тесто със суха мая, са най-вкусни прясно изпечени. Тестото с мая може да се замрази, след което на стайна температура да се размрази и да се изпече според рецептата.

7
Замразяване на тестото със суха мая

Приготвеното тесто може да се замрази и да е с трайност 5-6 месеца. При това не е нужно да втасва. Оформете в правоъгълник върху набрашнена повърхност, опаковайте в домакинско фолио и в пликове за замразяване и поставете във фризера. Преди използването на замразено тесто оставете за една нощ в хладилника да се размрази и използвайте според рецептата (първо втасване).

Свързани съвети и трикове

Последвайте Dr. Oetker