Flag

Режим за печене във фурна - кой е най-правилният?

Съвети и трикове как да настроите фурната оптимално при печене на различни сладкиши
1
Какви настройки на фурната има?

Почти всички фурни днес имат функция горно/долно нагряване, както и циркулиращ/горещ въздух или вентилатор. С функцията за горно/долно нагряване може да печете само на едно ниво, а с вентилатор - на 2-3 нива едновременно.

2
По какво се различават настройките на фурната?
Picture - Beheizungsarten-3596 ret ausschnitt close

При функцията с вентилатори винаги трябва да настройвате фурната с 20-30 °C по-малко, отколкото при функцията с горно/долно нагряване, защото при нея топлината се разпределя по различен начин и циркулира във фурната.

При функцията с горно/долно нагряване топлината се излъчва от тавана и дъното на фурната. Това е и причината на най-долния рафт на фурната да се пекат по-високи сладкиши и такива, които изискват по-дълго печене като блатове и ябълков пай. 

При печене с вентилатори топлината, излъчвана от тавана и дъното, се разпределя във фурната с помощта на вентилатор, вграден в задната ѝ стена. При тази опция за печене сладкишите се поставят на средния рафт във фурната.

3
Трябва ли да загрявате предварително фурната?

В зависимост от възрастта и модела на фурната, достигането на определена температура на печене може да отнеме 15-20 минути. Ако е предварително загрята, изпичането на торти, смеси за печене или пица отговаря на времето, посочено в рецептата или на опаковката. Ако пропуснете предварителното загряване (повече по темата може да прочетете тук), времето за печене се променя, някои сладкиши изсъхват повече и е необходим опит, за да се определи дали ястието/тортата наистина е готова.

Фурната винаги трябва да е предварително загрята за всички видове тесто и ястия, които имат кратко време за печене и/или изискват висока температура на печене незабавно като бисквитени блатове, бутер тесто, тесто с шоколад и суфле.

4
Кои сладкиши се изпичат добре при печене с горно/долно нагряване?

Мъфини - при опцията за печене с вентилатор могат да се деформират от струята горещ въздухте и често стават малко "криви".
Пандишпанови блатове за руло - при печене с вентилатор изсъхват повече, стават трошливи и вече не могат да се навият на руло.
Пандишпанови блатове за основа  - ако ги печете на фурна с вентилатор, може да се образува "захарен слой" на повърхността, който се отчупва лесно при разрязване, но може да се отреже внимателно.

5
Кои сладкиши се изпичат добре при печене с вентилатор?

Блатове с крем - стават хрупкави, набъбват добре и не е задължително да се разрязват след изпичане.
Бисквити - могат да се поставят няколко тави едновременно на различните нива на фурната. 
Еклери - стават хрупкави, бухват и не е необходимо след изпичането да се срязват. 
Сладки - могат да се пекат няколко тави едновременно на различните нива във фурната.

6
Кои сладкиши се изпичат добре както при печене с вентилатор, така и при печене с горно/долно нагряване?

Може да печете повечето печива, направени от пандишпаново тесто и тесто с мая както във фурна с вентилатор, така и с опцията за горно/долно нагряване и ще получите  еднакво добри резултати. 

Свързани съвети и трикове

Последвайте Dr. Oetker