Flag

Парено тесто - как да го приготвите?

Пареното тесто е подходящо както за дребни печива, така и за тортени блатове

Името на тестото идва от технологията на приготвяне. След изпичането тестото става пухкаво, а току-що изпечено е леко хрупкаво. Пареното тесто е подходящо както за дребни печива, така и за тортени блатове. То се състои основно от вода, мазнина, бакпулвер и яйца, брашно, евентуално Густин – фино нишесте.

1
Загрейте фурната предварително

Винаги загрявайте фурната предварително. Моля, спазвайте указанията за употреба на Вашата фурна за печене.

2
Тава за печене или форма за торти

Намажете добре тавата за печене, съответно формата за торти с мек маргарин/масло. С четка разнесете равномерно мазнината. Не използвайте олио! След това леко набрашнете съда за печене, като пресейте малко брашно в едната му половина. За да го разнесете равномерно и да не се наслои, удряйте леко в работния плот частта на тавата, която не е набрашнена, така брашното ще се разпредели равномерно и ще падне излишното количество. Друга възможност е да използвате хартия за печене.

3
Сварете водата и мазнината
Picture - Lebkuchenteig Zubereitung-4286 ret ausschnitt bg

В тенджера, препоръчително стоманена, поставете водата и мазнината да заври, свалете от огъня.

4
Добавете брашното

Наведнъж изсипете предварително смесени брашното с Густин - фино нишесте.


Разбъркайте енергично с дървена лъжица, за да не се получат буци до получаването гладкa топка тесто, след това го върнете на котлона и го "пърлете" или "парете" около 1 мин. при постоянно бъркане. Чрез варенето тестото се втвърдява. Тестото е варено достатъчно, ако на дъното на тенджерата се образува тънка бяла коричка. Варенето трябва да се извърши при много висока температура. Свалете от котлона, преместете топката тесто в купа, охладете малко.

5
Разбъркайте яйцата

Първо чукнете всяко яйце в отделен съд (чаша, купичка или др.), за да проверите, дали е годно. Разбъркайте яйцата едно по едно с миксер (с куки за тесто) на висока степен. Добавяйте следващото яйце едва когато тестото напълно е поело предишното.


Бъркайте последното яйце само толкова, че тестото да заблести и да се стича от лъжицата без да се разкъсва. Ако тестото е твърде меко, печивото няма да се стегне.

6
Добавете бакпулвер

Добавете бакпулвера във вече изстиналото тесто. Той не трябва да се смесва с топли съставки или тесто преди самото печене, защото преждевременно ще се активизира неговата набухвателна функция и тестото няма да се надигне. Продължете с обработката на мекото влажно тесто според указанията в рецептата.

7
Печене на паренето тесто

Пареното тесто се пече според указания в рецептата. За да проверите, дали печивото е готово, отворете внимателно фурната. При рязко отваряне във фурната ще нахлуе студен въздух и обемът на печивото ще спадне. Готовото печиво е като балон с пореста структура. Образуваният балон вече не съдържа влага.


Печивото от парено тесто, в което ще се поставя пълнеж(като напр. еклери), трябва да отрежете отвор веднага след изваждането от фурната и тогава оставете да изстине. Ако сте използвали шприц и в него има остатъци от тесто, може да ги шприцнете като малки топчици върху тава за печене и да ги изпечете заедно с останалите печива. Използвайте ги като добавка към пикантни и сладки супи или за украсяване на торти.

8
Съхранение

Печивото от парено тесто с пълнеж е вкусно в деня на приготвянето му. Печивата без пълнеж, като например ненапълнени еклери, могат да се замразят. Когато дойде момента за консумирането им, те се остават на стайна температура в опаковката за да се размразят и се запичат около 5 минути на дадената температура за печене.

Свързани съвети и трикове

Последвайте Dr. Oetker