Сварете пудинга според указанието на опаковката и го оставете да се охлади. За да избегнете образуването на коричка, разбърквайте пудинга от време на време или го покрийте още горещ с домакинско фолио, докато се охлади до стайна температура.
В купа разбийте маслото (също на стайна температура) с миксер на пяна. Постепенно към него добавяйте пудинга, като разбивайте до хомогенна смес.
В зависимост от рецептата, може да добавите малко алкохол или ликьор, или есенция за аромат.
Ако в момента на смесване и разбъркване всички продукти не са със стайна температура, няма да се разбият до хомогенна смес и кремът ще изглежда спластен.
Не разбивайте маслото в горещия пудинг, защото ще се втечни и няма да се получи пухкава смес. Ако масленият крем се разводни, разтопете около 25 г кокосово масло (около една суп. лъжица) и го добавяйте постепенно, като го разбивате с миксер, още докато е горещо.
Добавянето на малко алкохол или ликьор към готовия маслен крем няма да наруши структурата на крема.
Ако масленият крем е приготвен предишния ден, може да го използвате на следващия ден, като го оставите за няколко часа на стайна температура, най-вече ако е престоял в хладилника. След това затоплите леко и равномерно в микровълнова фурна или на водна баня за около 15 мин. при постоянно бъркане.
Напълно и равномерно затоплен, кремът вече не изглежда спластен. След като го разбъркате с миксер, кремът ще бъде готов за украсяване или пълнеж на вашата торта или сладкиш.