Класическото кексовото тесто се състои от масло или маргарин, захар, яйца, брашно и бакпулвер, а съставките се смесват в този ред. Изпеченото кексово тесто е сочно и пухкаво и се използва за различни печива. За по-богат вкус може да добавите различни продукти като есенции, какао, Густин – фино царевично нишесте, парченца шоколад, стафиди и др.
Винаги загрявайте фурната предварително, като спазвайте и указанието за употреба на уреда.
Намажете добре формата за печене с мек маргарин или масло. Не използвайте олио, защото то ще се стече по стените на формата.
За по-лесно отделяне на сладкиша след изпичане поръсете формата с брашно, хлебни трохи, смлени орехи или бадеми и чрез потупване и въртеливи движения ги разпределете равномерно. Намаслете правоъгълната форма и я застелете с хартия за печене, така печивото ще се извади по-лесно от формата.
Поставете формата върху хартията, очертайте дъното и към него - всяка от страните. Изрежете ъглите и прегънете по линиите на дъното.
Преди да започнете с приготовлението на тестото, извадете маслото/маргарина от хладилника. Разбийте го добре на най-висока степен до получаването на кремообразна консистенция - нито течна, нито твърда.
Добавете захар към маслото. Бъркайте, докато се получи хомогенна смес. Препоръчително е да използвате по-фина захар, защото се разтваря по-лесно. При използването на мед също разбивайте постепенно.
Ако се нуждаете от няколко капки есенция, може да дозирате лесно с помощта на дозатора на класическите есенции на Dr.Oetker.
Предварително чуквайте всяко яйце в чаша, за да проверите годността. Винаги добавяйте едно по едно яйцата, като бъркайте всяко на най-високата степен с миксера около 1/2 минута. Ако ги добавите наведнъж, няма да се разбият достатъчно добре.
Ако яйцата са студени, тестото може да се спласти и да изглежда твърдо. Това няма да попречи на сполучливото изпичане.
Ако добавяте Густин - фино царевично нишесте или какао (без захар), смесете ги заедно с брашното и бакпулвера (Спазвайте указанията в рецептата за всеки отделен сладкиш. При някои видове сладкиши има изключения.)
Преди да добавите плодове от консерви, първо ги оставете да се отцедят добре като го поставите върху кухненска хартия, която ще попие течността от тях. Добавете и разбъркайте плодовете или други по-големи съставки, напр. стафиди, парченца шоколад най-накрая като използвате бъркалка или миксер на средна степен. Ако бъркате твърде дълго, плодовете ще се смачкат и ще оцветят неприятно тестото. Череши или други тежки плодове няма да потънат на дъното, ако ги поръсите с малко брашно, преди да ги разбъркате в тестото.
За да разпределите тестото равномерно, използвайте лопатка за тесто или шпатулка. Тестото не трябва да заема повече от 2/3 от формата.
Кексовото тесто се пече веднага след приготвянето му по указания на рецептата. Поставете формата за печене върху скарата на фурната. След като изтече времето за печене, указано в рецептата, е препоръчително да направите проверка, дали кексът е изпечен. За тази цел с дървена клечица боднете тестото в най-високата му част. Ако клечицата е суха и няма тесто по нея, то сладкишът е изпечен.
След изпичането оставете формата на кухненската скара да изстине за около 10 мин., след което обърнете сладкишът върху кухненската скара и оставете да изстине напълно. При форми за печене на пай може да обърнете сладкиша веднага.
Добре охладеното печиво ще бъде по-трайно няколко дни, ако бъде увито в алуминиево фолио за свежо съхранение. Печивото от кексовото тесто може да се замрази, след което да се остави да се размрази на стайна температура в опаковката.
Шарен кекс за добро настроение
За да приготвите класическия кекс по интересен начин с богат вкус, разделете тесто на две и към едната половина добавете малко какао. Разстелете какаовото тесто в едната половина на предварително намаслена и леко набрашнена форма за кекс, а светлото - в другата половина. За по-интензивен вкус може да добавете към сместа есенция лимон, ром, ванилия или настърган шоколад.