Flag

Кексово тесто

Вижте как да приготвите любимото тесто за кекс

Класическото кексовото тесто се състои от масло или маргарин, захар, яйца, брашно и бакпулвер, а съставките се смесват в този ред. Изпеченото кексово тесто е сочно и пухкаво и се използва за различни печива. За по-богат вкус може да добавите различни продукти като есенции, какао, Густин – фино царевично нишесте, парченца шоколад, стафиди и др.

1
Предварително загрейте фурната

Винаги загрявайте фурната предварително, като спазвайте и указанието за употреба на уреда. 

2
Пригответе предварително формата за печене
Picture - Backform fetten Ausschnitt DSC6803

Намажете добре формата за печене с мек маргарин или масло. Не използвайте олио, защото то ще се стече по стените на формата.


Picture - Backform mehlen Ausschnitt DSC6829

За по-лесно отделяне на сладкиша след изпичане поръсете формата с брашно, хлебни трохи, смлени орехи или бадеми и чрез потупване и въртеливи движения ги разпределете равномерно. Намаслете правоъгълната форма и я застелете с хартия за печене, така печивото ще се извади по-лесно от формата.

3
Изрязване на хартия за печене по размерите на тавата
Picture - Kastenform Backpapier auslegen-3558 ret ausschnitt бг

Поставете формата върху хартията, очертайте дъното и към него - всяка от страните. Изрежете ъглите и прегънете по линиите на дъното.

4
Маслото, съответно маргаринът

Преди да започнете с приготовлението на тестото, извадете маслото/маргарина от хладилника. Разбийте го добре на най-висока степен до получаването на кремообразна консистенция - нито течна, нито твърда.

5
Добавете захар
Picture - Zucker unterrühren DSC6870 бг

Добавете захар към маслото. Бъркайте, докато се получи хомогенна смес. Препоръчително е да използвате по-фина захар, защото се разтваря по-лесно. При използването на мед също разбивайте постепенно.

6
Добавете есенциите и ароматите

Ако се нуждаете от няколко капки есенция, може да дозирате лесно с помощта на дозатора на класическите есенции на Dr.Oetker.

7
Добавете яйцата
Picture - Eier Mixer DSC6917 бг

Предварително чуквайте всяко яйце в чаша, за да проверите годността. Винаги добавяйте едно по едно яйцата, като бъркайте всяко на най-високата степен с миксера около 1/2 минута. Ако ги добавите наведнъж, няма да се разбият достатъчно добре.


Ако яйцата са студени, тестото може да се спласти и да изглежда твърдо. Това няма да попречи на сполучливото изпичане.

8
Смесете бакпулвера с брашното

Ако добавяте Густин - фино царевично нишесте или какао (без захар), смесете ги заедно с брашното и бакпулвера (Спазвайте указанията в рецептата за всеки отделен сладкиш. При някои видове сладкиши има изключения.)

9
Разбъркайте твърдите продукти най-накрая в тестото
Picture - Rührteig Rosinen DSC7093 бг

Преди да добавите плодове от консерви, първо ги оставете да се отцедят добре като го поставите върху кухненска хартия, която ще попие течността от тях. Добавете и разбъркайте плодовете или други по-големи съставки, напр. стафиди, парченца шоколад най-накрая като използвате бъркалка или миксер на средна степен. Ако бъркате твърде дълго, плодовете ще се смачкат и ще оцветят неприятно тестото. Череши или други тежки плодове няма да потънат на дъното, ако ги поръсите с малко брашно, преди да ги разбъркате в тестото.

10
Разстелете тестото равномерно в подготвената форма
Picture - Rührteig Backform Ausschnitt DSC7112

За да разпределите тестото равномерно, използвайте лопатка за тесто или шпатулка. Тестото не трябва да заема повече от 2/3 от формата.

11
Печене на кексовото тесто
Picture - Rührteig Garprobe DSC7280 бг

Кексовото тесто се пече веднага след приготвянето му по указания на рецептата. Поставете формата за печене върху скарата на фурната. След като изтече времето за печене, указано в рецептата, е препоръчително да направите проверка, дали кексът е изпечен. За тази цел с дървена клечица боднете тестото в най-високата му част. Ако клечицата е суха и няма тесто по нея, то сладкишът е изпечен.


Picture - Gugelhupf lösen Ausschnitt DSC7290

След изпичането оставете формата на кухненската скара да изстине за около 10 мин., след което обърнете сладкишът върху кухненската скара и оставете да изстине напълно. При форми за печене на пай може да обърнете сладкиша веднага.

12
Съхранение

Добре охладеното печиво ще бъде по-трайно няколко дни, ако бъде увито в алуминиево фолио за свежо съхранение. Печивото от кексовото тесто може да се замрази, след което да се остави да се размрази на стайна температура в опаковката.


Съвет

Шарен кекс за добро настроение

За да приготвите класическия кекс по интересен начин с богат вкус, разделете тесто на две и към едната половина добавете малко какао. Разстелете какаовото тесто в едната половина на предварително намаслена и леко набрашнена форма за кекс, а светлото - в другата половина. За по-интензивен вкус може да добавете към сместа есенция лимон, ром, ванилия или настърган шоколад.

Свързани съвети и трикове

Последвайте Dr. Oetker