1. Измийте и почистете плодовете за консервиране. Съответно изстискайте плодовия сок за желе.
2. Смесете Гелфикс с 2 с.л. захар и добавете при плодовете. Разбъркайте добре и сложете да заври. Варете 5 мин при непрекъснато бъркане.
3. Разпределете горещата смес в подготвените бурканчета. Затворете и оставете с капачките надолу за 5 мин.
Пектинът е в основата на процеса на желиране и се съдържа в почти всички плодове. Колкото по-неузрели са плодовете, толкова повече пектин съдържат и толкова по-твърда е консистенцията, която ще добият след топлинната обработка. С узряването на плодовете съдържанието на пектинът намалява, съответно и твърдостта намалява.
При консервиране с Gelfix и захар към плодовата маса се набавя допълнително пектин към плодовата маса, за да се желира достатъчно добре. След кратко загряване пектинът се свързва със сместа от плодова захар и киселина и при охлаждане се образува една пореста структура, която се нарича още желе, затова и този процес се нарича желиране или процес на желиране. Пектинът в добавката за консервиране Gelfix се добива основно от ябълки и цитрусови плодовe.
Проба за желиране показва, дали приготвената плодова маса ще се втвърди , т.е желира достатъчно след като се охлади. За тази цел сложете 1-2 чаени лъжици от приготвената гореща смес в чинийка, охладена предварително в хладилник. Ако сместа се сгъсти, съответно втвърди, тогава и останалата част от конфитюра, мармалада или желето ще се втвърди в бурканите.
Ако желаете по-голяма твърдост, просто разбъркайте в още горещата смес едно пакетче Лимонена киселина на Dr.Oetker, направете още веднъж проба за желиране и тогава разсипете в бурканите. Процесът на желиране в бурканите може да продължи една седмица дори повече.
За приготвяне на желета може да използвате сок, изстискан от всякакви плодове по Ваш избор или да купите готов от магазина. Сокът е 100% изстискан плод за разлика от нектара, който освен сок от плода съдържа вода и допълнителна захар. Затова използвайте само сок за приготвянето на желе. Ако желаете да добавите нектар към желето, нека той да не е повече от 1/3 от цялото количество сок, тъй като желето няма да се желира.
След завирането може да направите по-фин вкуса на конфитюри, мармалади и желета като добавите малко ликьор, ром, плодова ракия, водка. Не добавяйте повече от 3 с.л., иначе рискувате да не се желира. Ако желаете да добавите по-голямо количество, съответно намалете количестовто на плодовата маса или сока.
Най-често използваните аромати за сладка, конфитюри и мармалади са ванилена захар, бурбонска ванилова захар, листа от мента, лавандула, звездовиден анасон, канела, карамфил, индрише, мастикова смола и жасмин.
За да придадете свеж аромат на Вашите сладка може да добавите листенца от мента след завиране на плодовата смес. Не забравяте, че прибавянето на мента намалява трайността на конфитюра, сладкото или мармалада.
Ако искате да усещате любимия си шоколад може да го сложите в сладко от праскови или кайсии, натрошен на дребно, но не повече от 25 г.
За каремелов вкус на Вашитe сладка, мармалади или конфитюри заменете кристалната бяла захар с кафява.
С комбинацията от лимонови корички, етерични масла и гроздова захар може да придадете неповторим аромат на конфитюри, мармалади и желета.
Преимуществото на ароматните захари ванилена, бурбонска ванилова, ром, канела и лимон е това, че се разпределят равномерно и се разтваря лесно в конфитюрите като ги ароматизират нежно.
Ще се радваме да се съгласите ние и нашите партньори да използваме „бисквитки” и подобни технологии, за да разберем как ползвате нашия уебсайт. Това ни позволява да разберем по-добре Вашето поведение като потребител и да адаптираме съответно нашия уебсайт. Освен това, ние и нашите партньори бихме искали да използваме тези данни за персонализирани предложения в техните платформи. Ако сте съгласни с това, моля, кликнете върху „Съгласен съм“ - /„Agree”/. Моля, обърнете се към нашата „Политика за поверителност” за подробна информация. Можете да промените решението си по всяко време.
Ние се нуждаем от „бисквитки” и подобни технологии, за да активираме основните функции на нашия уебсайт.
Освен това, бихме искали да научим повече за това как използвате нашия уебсайт, за да го оптимизираме за Вас и други потребители. За тази цел използваме „бисквитки” и подобни технологии, които картографират поведението на потребителите и по този начин ни помагат да подобрим нашия уебсайт и услуги.
Да
Отричам
За да сме сигурни, че можем да приспособим нашите маркетингови кампании към Вашите нужди, ние се интересуваме как стигате до нашия уебсайт, и как взаимодействате с нашите реклами. Това ни помага да направим не само нашите реклами, но и нашето съдържание още по-ефективно за Вас. Нашите маркетингови партньори също използват тази информация за свои собствени цели, напр. за да персонализират Вашия акаунт или профил на тяхната платформа.
Да
Отричам