“Бисквитки” на уебсайта на Dr.Oetker

Този уеб сайт поставя "бисквитки" на вашите компютърни устройства, за да подобри работата на сайта и да помогне на нас и нашите партньори да разберем как използвате нашия сайт. По-нататъшното използване на този сайт (чрез кликване, навигация, превъртане) или премахване на тoва съобщение за "бисквитки" се счита за съгласие за прилагането и използването на "бисквитки". За повече информация относно "бисквитките" и как да ги изтриете, моля запознайте се с нашата политика за поверителност.

Съвети

Защо да използвате Гелфикс?

  •  конфиртюрът се вари само 5 мин
  • запазва витамините, вкуса и цвета заради краткото варене 
  • контролираш сладостта като избираш между трите вида Гелфикс:

1. Измийте и почистете плодовете за консервиране. Съответно изстискайте плодовия сок за желе. 

2. Смесете Гелфикс с 2 с.л. захар и добавете при плодовете. Разбъркайте добре и сложете да заври. Варете 5 мин при непрекъснато бъркане. 

3. Разпределете горещата смес в подготвените бурканчета. Затворете и оставете с капачките надолу за 5 мин.

Пектин

Пектинът е в основата на процеса на желиране и се съдържа в почти всички плодове. Колкото по-неузрели са плодовете, толкова повече пектин съдържат и толкова по-твърда е консистенцията, която ще добият след топлинната обработка. С узряването на плодовете съдържанието на пектинът намалява, съответно и твърдостта намалява.

При консервиране с Gelfix и захар към плодовата маса се набавя допълнително пектин към плодовата маса, за да се желира достатъчно добре. След кратко загряване пектинът се свързва със сместа от плодова захар и киселина и при охлаждане се образува една пореста структура, която се нарича още желе, затова и този процес се нарича желиране или процес на желиране. Пектинът в добавката за консервиране Gelfix се добива основно от ябълки и цитрусови плодовe.

Проба за желиране

Проба за желиране показва, дали приготвената плодова маса ще се втвърди , т.е желира достатъчно след като се охлади. За тази цел сложете 1-2 чаени лъжици от приготвената гореща смес в чинийка, охладена предварително в хладилник. Ако сместа се сгъсти, съответно втвърди, тогава и останалата част от конфитюра, мармалада или желето ще се втвърди в бурканите.
Ако желаете по-голяма твърдост, просто разбъркайте в още горещата смес едно пакетче Лимонена киселина на Dr.Oetker, направете още веднъж проба за желиране и тогава разсипете в бурканите. Процесът на желиране в бурканите може да продължи една седмица дори повече.

Какви сокове са подходящи за желета

За приготвяне на желета може да използвате сок, изстискан от всякакви плодове по Ваш избор или да купите готов от магазина. Сокът е 100% изстискан плод за разлика от нектара, който освен сок от плода съдържа вода и допълнителна захар. Затова използвайте само сок за приготвянето на желе. Ако желаете да добавите нектар към желето, нека той да не е повече от 1/3 от цялото количество сок, тъй като желето няма да се желира.

Използване на ликьори или алкохолни концентрати в конфитюри

След завирането може да направите по-фин вкуса на конфитюри, мармалади и желета като добавите малко ликьор, ром, плодова ракия, водка. Не добавяйте повече от 3 с.л., иначе рискувате да не се желира. Ако желаете да добавите по-голямо количество, съответно намалете количестовто на плодовата маса или сока.

Какви аромати може да използвате в конфитюри

Най-често използваните аромати за сладка, конфитюри и мармалади са ванилена захар, бурбонска ванилова захар, листа от мента, лавандула, звездовиден анасон, канела, карамфил, индрише, мастикова смола и жасмин.

Аромат на мента в конфитюр

За да придадете свеж аромат на Вашите сладка може да добавите листенца от мента след завиране на плодовата смес. Не забравяте, че прибавянето на мента намалява трайността на конфитюра, сладкото или мармалада.

Вкус на шоколад в конфитюр

Ако искате да усещате любимия си шоколад може да го сложите в сладко от праскови или кайсии, натрошен на дребно, но не повече от 25 г.

Каремелов вкус на мармалади

За каремелов вкус на Вашитe сладка, мармалади или конфитюри заменете кристалната бяла захар с кафява.

Цитрусови корички в конфитюри

С комбинацията от лимонови корички, етерични масла и гроздова захар може да придадете неповторим аромат на конфитюри, мармалади и желета.

Ароматни захари в мармалади

Преимуществото на ароматните захари  ванилена, бурбонска ванилова, ром, канела и лимон е това, че се разпределят равномерно и се разтваря лесно в конфитюрите като ги ароматизират нежно.