За да приготвите конфитюра, сложете в тенджера нарязаните на ситно смокини, лимоновия сок и водата и оставете да ври около 5 минути. След това ги оставете настрани и ги пасирайте частично с блендер. Добавете лимонената киселина, захарта и пакетчето Гелфикс, оставете сместа да заври и гответе поне още 5 минути.
Направете тест за желиране: капнете 1-2 капки от прясно сварения конфитюр върху чинията. Ако е малко твърд след охлаждане, добавете 2 равни суперни лъжици лимонена киселина към сместа, кипнете за кратко и повторете теста.
Отстранете пяната и веднага напълнете подготвените буркани до ръба. Затворете ги, обърнете ги с капачката надолу и ги оставете да престоят така около 5 минути.
Свързани рецепти
Консервиране
Консервиране
Консервиране
Консервиране
Консервиране
Консервиране
Консервиране
Приготвяне:40 about 4 буркана ((300 мл))