Поставете стафидите в малка купа, залейте ги с рома или ябълковия сок и оставете да се накисват, покрити, за няколко часа (за предпочитане цяла нощ). Запечете бадемите в тиган с незалепващо покритие без мазнина и ги оставете да изстинат в чиния. Обелете ябълките, нарежете ги на четвъртинки, отстранете сърцевините, нарежете на много малки кубчета и претеглете 675 г. Сварете бурканите и капачките или изплакнете с много гореща вода.
Поставете ябълките, накиснатите стафиди, бадемите, ябълковия сок, бурбонската ванилова захар, канелата и лимонената киселина в тенджера. Смесете 2 с.л. от захарта със съдържанието на пакетчето Гелфикс, разбъркайте, за да се смесят и ги прибавете в сладкото от печени ябълки. Оставете да заври, като разбърквате непрекъснато. Варете поне 3 минути при непрекъснато бъркане.
Направете тест за желиране: Поставете 1-2 чаени лъжички от горещата смес в чиния. Ако не стегне, гответе още 1 минута.
Веднага напълнете бурканите със сладко от печени ябълки до ръба и ги затворете плътно с капачки.
Свързани рецепти
Консервиране
Консервиране
Консервиране