Необходими продукти:
* 0,850 кг кайсии - разполовени и почистени от костилките
* 150 мл портокалов сок- прясно изцеден
* 1 пакетче Gelfix Super 3:1 на Dr. Oetker
* 350 г светла био тръстикова захар
* 1 с.л. сушени лавандулови цветчета
* сок от 1 лимон
Необходими още: буркани, капачки, сокоизтисквачка за цитруси, дървена лъжица или шпатула за бъркане, кърпа за горещите буркани
Начин на приготвяне:
1. Всяка половинка от кайсиите се нарязва надлъжно на 3-4 парчета и след това на кубчета. Поставете в тенджера. Добавете портокаловия и лимоновия сок.
2. Съдържанието на пакетчето Gelfix Super 3:1 се разбърква с 2 с.л. от отмерената захар. Поръсва се над плодовете и се разбърква добре.
3. При постоянно разбъркване сместа се оставя да заври и се добавя останалата захар. Бъркането и варенето продължава още 3 минути. Добавят се лавандуловите цветчета и се разбърква. По желание може да отстраните пяната.
4. Конфитюрът още горещ се разсипва в подготвените бурканчета. Затварят се и веднага се обръщат с капачката надолу. Стоят 5-10 минути и се обръщат.
Кайсиевият конфитюр е много вкусен и е чудесен за :
- намазване на филийка или палачинка
- вкусна добавка към чаша кисело мляко
- подходящ за добавяне към торт
- за слепване на бисквити
- за приготвяне на сладолед
- леко затоплен като топинг върху сладолед
- овесени квадратчета с хрупкав топинг
- към скони или питки
- плънка на мъфини
- плънка на кифлички
- плънка на рула или пастички
- пълнене на тарталети
Сега ще покажа как приготвих едни много вкусни безглутенови, веган тарталети с този конфитюр
Веган, безглутенови тарталети с кайсиев конфитюр, ванилов крем и белтъчна глазура
Необходими продукти:
за 8 тарталети
* 120 г пълнозърнесто елдено брашно
* 100 г смлени бадеми
* 1/4 ч.л. сол
* 60 г стопено кокосово олио
* 40 г кленов сироп
Начин на приготвяне:
1. В купа объркваме с вилица сухите съставки.
2. Добавяме течните съставки и отново разбъркваме до равномерно овлажняване на сместа и образуване на трохи.
3. С пръсти разпределяме сместа равномерно във формичките. Поставяме в хладилник за 30-40 минути или във фризер за 15 минути да се стегнат. През това време включваме фурната да се загрее на 180 С.
4. Поставете всички форми в тава. Така ще ги извадите по-лесно. Печете тарталетите около 15-20 минути.
5. Извадете от фурната и оставете да се охладят, докато стане възможно да ги докосвате с ръка. Внимателно извадете изпечените тарталети от формите и оставете на решетка за окончателно охлаждане. Ако няма да ги пълните същия ден приберете в кутия.
Ванилов крем
Необходими продукти:
* 400 мл високо маслено студено кокосово мляко (изполват се кокосовата вода и отделената сметана)
* 1 опаковка крем Оле с вкус на ванилия на Dr.Oetker
Начин на приготвяне:
В дълбока купа се поставя кокосовото мляко и крем Оле. Разбива се отначало на бавни обороти, после на бързи, докато се получи гъст крем. Поставете крема в пош с кръгъл накрайник.
Белтъчна глазура
Необходими продукти:
* 90 мл аква фаба, вода след сваряване на нахут, добре охладена
* 80 г светла био тръстикова захар
* 1/8 ч.л. лимонена киселина на Dr.Oetker
Начин на приготвяне:
1. В дълбока купа се поставя нахутената вода, добавя се лимонената киселина и разбиването започва. Разбивайте докато започнат да се оформят меки върхове.
2. Добавете захарта и разбивайте докато сместа стане гладка и лъскава и оформя твърди върхове.
3. Поставете сместа в пош с кръгъл накрайник.
Сглобяване на тарталетите:
Първи вариант:
1. Поставете на дъното кайсиев конфитюр, шприцовайте ванилов крем, най-отгоре шприцовайте белтъчна глазура все еднно оформяте пчелно кошерче.
2. Включете горелката за брюле и леко запечете белтъчната глазура.
Втори вариант:
1. Поставете на дъното ванилов крем. Върху него разпределете около 1 с.л. конфитюр и над него шприцовайте белтъчна глазура със същия кръгъл накрайник или с по-малък.
Направените тарталети са много вкусни и красиви, но ако искате да изненадате приятно своите гости и поднасянето им да има УАУ-ефект, с малко усилия може да декорирате чинията. С помоща на бял или черен шоколад, белтъчната глазура, пчелен прашец, шамфъстък и ядливи цветя.
Ще се радваме да се съгласите ние и нашите партньори да използваме „бисквитки” и подобни технологии, за да разберем как ползвате нашия уебсайт. Това ни позволява да разберем по-добре Вашето поведение като потребител и да адаптираме съответно нашия уебсайт. Освен това, ние и нашите партньори бихме искали да използваме тези данни за персонализирани предложения в техните платформи. Ако сте съгласни с това, моля, кликнете върху „Съгласен съм“ - /„Agree”/. Моля, обърнете се към нашата „Политика за поверителност” за подробна информация. Можете да промените решението си по всяко време.
Ние се нуждаем от „бисквитки” и подобни технологии, за да активираме основните функции на нашия уебсайт.
Освен това, бихме искали да научим повече за това как използвате нашия уебсайт, за да го оптимизираме за Вас и други потребители. За тази цел използваме „бисквитки” и подобни технологии, които картографират поведението на потребителите и по този начин ни помагат да подобрим нашия уебсайт и услуги.
Да
Отричам
За да сме сигурни, че можем да приспособим нашите маркетингови кампании към Вашите нужди, ние се интересуваме как стигате до нашия уебсайт, и как взаимодействате с нашите реклами. Това ни помага да направим не само нашите реклами, но и нашето съдържание още по-ефективно за Вас. Нашите маркетингови партньори също използват тази информация за свои собствени цели, напр. за да персонализират Вашия акаунт или профил на тяхната платформа.
Да
Отричам