“Бисквитки” на уебсайта на Dr.Oetker

Този уеб сайт поставя "бисквитки" на вашите компютърни устройства, за да подобри работата на сайта и да помогне на нас и нашите партньори да разберем как използвате нашия сайт. По-нататъшното използване на този сайт (чрез кликване, навигация, превъртане) или премахване на тoва съобщение за "бисквитки" се счита за съгласие за прилагането и използването на "бисквитки". За повече информация относно "бисквитките" и как да ги изтриете, моля запознайте се с нашата политика за поверителност.

Видео рецепта от блог Вкусно с Бети

Тарталети с конфитюр от кайсии и лаванула

Конфитюр от кайсии, портокалов сок и лавандула

Необходими продукти:

 

* 0,850 кг кайсии - разполовени и почистени от костилките

* 150 мл портокалов сок- прясно изцеден

* 1 пакетче Gelfix Super 3:1  на Dr. Oetker

* 350 г светла био тръстикова захар

* 1 с.л. сушени лавандулови цветчета

* сок от 1 лимон

 

Необходими още: буркани, капачки, сокоизтисквачка за цитруси, дървена лъжица или шпатула за бъркане, кърпа за горещите буркани

 

Начин на приготвяне:

 

1. Всяка половинка от кайсиите се нарязва надлъжно на 3-4 парчета и след това на кубчета. Поставете в тенджера. Добавете портокаловия и лимоновия сок.

 

2. Съдържанието на пакетчето Gelfix Super 3:1  се разбърква с 2 с.л. от отмерената захар. Поръсва се над плодовете и се разбърква добре.

 

3. При постоянно разбъркване сместа се оставя да заври и се добавя останалата захар. Бъркането и варенето продължава още 3 минути. Добавят се лавандуловите цветчета и се разбърква. По желание може да отстраните пяната.

 

4. Конфитюрът още горещ се разсипва в подготвените бурканчета. Затварят се и веднага се обръщат с капачката надолу. Стоят 5-10 минути и се обръщат.

 

Кайсиевият конфитюр е много вкусен и е чудесен за :

- намазване на филийка или палачинка

- вкусна добавка към чаша кисело мляко

- подходящ за добавяне към торт

- за слепване на бисквити

- за приготвяне на сладолед

- леко затоплен като топинг върху сладолед

- овесени квадратчета с хрупкав топинг

- към скони или питки

- плънка на мъфини

- плънка на кифлички

- плънка на рула или пастички

- пълнене на  тарталети

 

 

Сега ще покажа как приготвих едни много вкусни безглутенови, веган тарталети с този конфитюр

 

 

Веган, безглутенови тарталети с кайсиев конфитюр, ванилов крем и белтъчна глазура

Необходими продукти:

за 8 тарталети

 

* 120 г пълнозърнесто елдено брашно

* 100 г смлени бадеми

* 1/4 ч.л. сол

* 60 г стопено кокосово олио

* 40 г кленов сироп

 

Начин на приготвяне:

 

1. В купа объркваме с вилица сухите съставки.

2. Добавяме течните съставки и отново разбъркваме до равномерно овлажняване на сместа и образуване на трохи.

3. С пръсти разпределяме сместа равномерно във формичките. Поставяме в хладилник за 30-40 минути или във фризер за 15 минути да се стегнат. През това време включваме фурната да се загрее на 180 С.

4. Поставете всички форми в тава. Така ще ги извадите по-лесно. Печете тарталетите около 15-20 минути.

5. Извадете от фурната и оставете да се охладят, докато стане възможно да ги докосвате с ръка. Внимателно извадете изпечените тарталети от формите и оставете на решетка за окончателно охлаждане. Ако няма да ги пълните същия ден приберете в кутия.

 

Ванилов крем

Необходими продукти:

* 400 мл високо маслено студено кокосово мляко (изполват се кокосовата вода и отделената сметана)

* 1 опаковка крем Оле с вкус на ванилия на Dr.Oetker

 

Начин на приготвяне:

 

В дълбока купа се поставя кокосовото мляко и крем Оле. Разбива се отначало на бавни обороти, после на бързи, докато се получи гъст крем. Поставете крема в пош с кръгъл накрайник.

 

Белтъчна глазура

Необходими продукти:

* 90 мл аква фаба, вода след сваряване на нахут, добре охладена

* 80 г светла био тръстикова захар

* 1/8 ч.л. лимонена киселина на Dr.Oetker

 

Начин на приготвяне:

 

1. В дълбока купа се поставя нахутената вода, добавя се лимонената киселина и разбиването започва. Разбивайте докато започнат да се оформят меки върхове.

2. Добавете захарта и разбивайте докато сместа стане гладка и лъскава и оформя твърди върхове.

3. Поставете сместа в пош с кръгъл накрайник.

 

Сглобяване на тарталетите:

Първи вариант:

1. Поставете на дъното кайсиев конфитюр, шприцовайте ванилов крем, най-отгоре шприцовайте белтъчна глазура все еднно оформяте пчелно кошерче.

2. Включете горелката за брюле и леко запечете белтъчната глазура.

 

Втори вариант:

1. Поставете на дъното ванилов крем. Върху него разпределете около 1 с.л. конфитюр и над него шприцовайте белтъчна глазура със същия кръгъл накрайник или с по-малък.

 

Направените тарталети са много вкусни и красиви, но ако искате да изненадате приятно своите гости и поднасянето им да има УАУ-ефект, с малко усилия може да декорирате чинията. С помоща на бял или черен шоколад, белтъчната глазура, пчелен прашец, шамфъстък и ядливи цветя.