Как се приготвя тесто със суха мая?

Замесването на тесто със суха мая изглежда сложно заради етапите на омесване и втасване, но всъщност приготвянето му е като всяко друго тесто, при което се спазват няколко последователни стъпки. Следвайки тези съвети и препоръки, няма причина нещо да се обърка:

- замесете тестото със съставките от избраната рецептата. Нека съставките (брашното, прясното мляко, водата и т.н.) са със стайна температура, дори леко затоплени;

- спазвайте указанията от гърба на опаковката на сухата мая – смесете я със сухите съставки, след това добавете мокрите и замесете тестото. Не пестете допълнително месене, било то с миксер или с ръце. Колкото повече, толкова по-добре. Така влиза повече въздух в тестото и маята се активира;

- замесеното тесто обича топлината, но не по-висока от 40°C. Важно и да не превтаса. Увеличи ли обема си, значи е втасало;

- ако тестото не увеличи обема си, може да му добавите малко захар, която ще свърже с маята и ще я активира допълнително;

- втасването на покрито с чиста кухненска кърпа тесто може да се случи в топло помещение, в загрята фурна на 50°C с отворена врата или в хладилника за няколко часа. Ако тестото изобщо не се надига, вероятно е твърде студено в помещението;

- ако тестото е твърдо, може да му добавите малко топла вода или мляко;

- замразяването на тесто не е препоръчително, защото качествата му ще се влошават (няма да бухне достатъчно, ще стои твърдо, вкусът на крайното печиво няма да е същият и т.н.) и трудно се обработва в желаната форма след това.

Полезни съвети

Как да направите тесто с мая
Съвети за втасване на тесто със суха мая

Лесна рецепта за тесто със суха мая

Идеи ( 1 от 1 )

Още рецепти със суха мая

Идеи ( 1 от 1 )
Съгласие за проследяване

Ще се радваме да се съгласите ние и нашите партньори да използваме „бисквитки” и подобни технологии, за да разберем как ползвате нашия уебсайт. Това ни позволява да разберем по-добре Вашето поведение като потребител и да адаптираме съответно нашия уебсайт. Освен това, ние и нашите партньори бихме искали да използваме тези данни за персонализирани предложения в техните платформи. Ако сте съгласни с това, моля, кликнете върху „Съгласен съм“ - /„Agree”/. Моля, обърнете се към нашата „Политика за поверителност” за подробна информация. Можете да промените решението си по всяко време.

Необходими функции

Ние се нуждаем от „бисквитки” и подобни технологии, за да активираме основните функции на нашия уебсайт. 

Винаги активни
Анализ и персонализация

Освен това, бихме искали да научим повече за това как използвате нашия уебсайт, за да го оптимизираме за Вас и други потребители. За тази цел използваме „бисквитки” и подобни технологии, които картографират поведението на потребителите и по този начин ни помагат да подобрим нашия уебсайт и услуги.

Да

Отричам

(Ре-) Маркетинг / споделяне на данни с трети страни

За да сме сигурни, че можем да приспособим нашите маркетингови кампании към Вашите нужди, ние се интересуваме как стигате до нашия уебсайт, и как взаимодействате с нашите реклами. Това ни помага да направим не само нашите реклами, но и нашето съдържание още по-ефективно за Вас. Нашите маркетингови партньори също използват тази информация за свои собствени цели, напр. за да персонализират Вашия акаунт или профил на тяхната платформа.

Да

Отричам

Вашият браузър е с по-стара версия.

В тази връзка браузърът, който използвате в момента, може да доведе до грешки при използване на сайтa: www.oetker.bg. За да се насладите напълно на нашето уеб съдържание, моля, изтеглете един от следните браузъри: