Загрейте млякото и в него разтопете маслото. Разбъркайте старателно брашното и маята в купа. Добавете останалите съставки и топлата млечно-маслена смес и разбъркайте всичко с миксер (куки за тесто) за кратко на най-ниската степен, след това на най-високата за около 5 минути, за да се образува гладко тесто.
Покрийте тестото и го оставете да втаса на топло място, докато видимо увеличи обема си. Постелете тава с хартия за печене.
Нарежете нугата на много малки кубчета. Смесете маслото, захарта, белтъка и орехите в купа и разбийте с миксер до кремообразна маса.
Разточете тестото върху леко набрашнена работна повърхност на правоъгълник (60х35 см). Върху него разпределете равномерно ореховата смес и я поръсете с кубчетата нуга.
Навийте тестото от дългата страна и го разрежете на две половини по дължина. Завийте двете нишки тесто една около друга и оформете ринг с дупка по средата. Внимателно прищипете краищата един в друг.
Загрейте фурната предварително на 180 °C на горен и долен нагревател или на 160 °C с вентилатор. Изчакайте тестото да втаса за още половин час в тавата, след което изпечете за 40 минути. Сложете козуначения венец заедно с хартията за печене върху кухненска решетка да изстине.
Смесете сладкото с водата в малка тенджера и оставете да заври за кратко. Намажете козунака с топлата плодова смес, изчакайте да изстине и поднесете.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене