Flag

Козуначен венец с пълнеж от орехи и нуга

20 парчета (/парченца)
Леснa
40
Козуначен венец с пълнеж от орехи и нуга
Поднесете един уникален козуначен венец с ароаматен пълнеж от нуга и орех.
Състав
Приготвяне
Picture -
Picture -
МОЛЯ, ОЦЕНЕТЕ ТАЗИ РЕЦЕПТА
Как ви се стори тази рецепта??

Свързани рецепти

Свързани рецепти

Последвайте Dr. Oetker
Picture - Hero image

Състав

За тестото
200 млпрясно мляко
75 гкраве масло
500 гпшенично брашно
1 пак.суха мая Dr.Oetker
1 ч.л.сол
100 гзахар
1 пак.бурбонска ванилова захар Dr.Oetker
1 ч.л.кардамон (смлян)
0,5 ч.л.канела (смляна)
1 бр.яйца
2 бр.жълтъци
За плънката
200 глешникова нуга (или кувертюр)
60 гкраве масло (меко)
50 гзахар
2 бр.белтъка
200 горехи (смлени)
За глазура
2 с.л.сладко (от кайсии)
2 с.л.вода
Picture - бурбонска ванилова захар Dr.Oetker
1

За тестото

Загрейте млякото и в него разтопете маслото. Разбъркайте старателно брашното и маята в купа. Добавете останалите съставки и топлата млечно-маслена смес и разбъркайте всичко с миксер (куки за тесто) за кратко на най-ниската степен, след това на най-високата за около 5 минути, за да се образува гладко тесто.

Покрийте тестото и го оставете да втаса на топло място, докато видимо увеличи обема си. Постелете тава с хартия за печене.

2

За плънката

Picture - козуначен венец с нуга пълнеж

Нарежете нугата на много малки кубчета. Смесете маслото, захарта, белтъка и орехите в купа и разбийте с миксер до кремообразна маса.

3

Сплитане на венеца

Picture - козуначен венец с нуга сплитане

Разточете тестото върху леко набрашнена работна повърхност на правоъгълник (60х35 см). Върху него разпределете равномерно ореховата смес и я поръсете с кубчетата нуга.

Навийте тестото от дългата страна и го разрежете на две половини по дължина.  Завийте двете нишки тесто една около друга и оформете ринг с дупка по средата. Внимателно прищипете краищата един в друг.

Загрейте фурната предварително на 180 °C на горен и долен нагревател или на 160 °C с вентилатор. Изчакайте тестото да втаса за още половин час в тавата, след което изпечете за 40 минути. Сложете козуначения венец заедно с хартията за печене върху кухненска решетка да изстине.

4

За намазване

Смесете сладкото с водата в малка тенджера и оставете да заври за кратко. Намажете козунака с топлата плодова смес, изчакайте да изстине и поднесете.