“Бисквитки” на уебсайта на Dr.Oetker

Този уеб сайт поставя "бисквитки" на вашите компютърни устройства, за да подобри работата на сайта и да помогне на нас и нашите партньори да разберем как използвате нашия сайт. По-нататъшното използване на този сайт (чрез кликване, навигация, превъртане) или премахване на тoва съобщение за "бисквитки" се счита за съгласие за прилагането и използването на "бисквитки". За повече информация относно "бисквитките" и как да ги изтриете, моля запознайте се с нашата политика за поверителност.

Плетен козунак със сметана

Ароматен плетен козунак

20 парчета (/парченца)

20 Minutes

Съставки

Съставки

за рецептата  Плетен козунак със сметана

Тесто със суха мая за печене:

100 мл прясно мляко
50 г масло
375 г пшеничено брашно
1 пак. суха мая Dr.Oetker
50 г захар
1 пак. ванилена захар Dr.Oetker
0,5 ампула есенция ванилия Dr.Oetker
150 г заквасена сметана
200 г стафиди
50 г филирани бадеми

За намазване:

1 бр. жълтъци
1 с.л. прясно мляко

preparation

Приготвяне

1

Предварителна подготовка

Затоплете млякото и разтопете маслото в него.

2

Тесто със суха мая за печене

В купа пресейте брашното и разбъркайте сухата мая в него. Добавете останалите продукти и топлото мляко без стафидите и бадемите и разбийте с миксер (с куки за тесто) за кратко на ниска, след това на висока степен за около 5 мин до получаването на гладко тесто. На края върху брашнена повърхност с ръце омесете стафидите и бадемите в тестото. Покрийте тестото с чиста кърпа и го оставете на топло да втасва, докато видимо увеличи обема си.

3

Върху леко набрашнена повърхност омесете отново вече втасалото тестото. Разделете на 3 еднакви топки. От тях оформете 3 рула с дължина около 35 см. Върху тава, застлана с хартия за печене, поставете трите рула, като завиете надолу и притиснете краищата им. Сплетете тройна плитка и завийте краищата на козунака. Оставете на топло място, докато тестото отново втаса.

4

Разбийте жълтъка с млякото и намажете повърхността на козунака. Печете в долната половина на предварително загрята фурна около 35 минути на горен и долен нагревател на 180°C или на вентилатор на 160°C.

5

След изпичане извадете козунака заедно с хартията за печене върху метална скара и оставете да се охлади.

Използвани продукти на Dr.Oetker

кликнете на продукта за повече информация