Активирайте маята, като я изсипете в купичка, заедно с половината от топлото мляко и 1 с.л. от захарта. Разбъркайте и оставете настрана.
В дълбока купа сложете мекото масло и останалата захар. Прибавете и ваниловата захар, както и лимоновите корички. Намачкайте със силиконова шпатула, за да освободите маслата в цитрусовите корички и да бъде сместа по-ароматна. Прибавете двете яйца и разбийте с телена бъркалка. След това добавете останалото прясно мляко и активираната мая. Започнете да прибавяте брашното и месете, докато получите меко тесто. Сложете тестото в дълбока купа, намазана с мазнина и покрийте с кърпа или стреч фолио. Оставете тестото да втаса до удвояване на обема.
Докато тестото втасва, пригответе плънката, като в купичка смесите захарта, мекото масло, канелената захар и канелата на прах. Разбъркайте добре и оставете настрана.
След като тестото втаса, прехвърлете го на кухненския плот и разточете с точилка на голям правоъгълен лист. Намажете с плънката, добавете пресните боровинки, като леко ги притиснете в тестото, за да залепнат и навийте на руло по дългата страна. Пригответе си тава за печене с размер около 30/40см. Застелете я с хартия за печене.
С остър кухненски нож изрежете 9/12 броя рулца и ги подредете в тавата на разстояние едно от друго. Покрийте отново с кърпа или свежо фолио и оставете да втасат повторно за около 30 минути.
Включете фурната да загрява на 190С без вентилатор.
В купичка смесете жълтъка и прясното мляко и разбъркайте с вилица. Намажете рулцата отгоре и поръсете с филирани бадеми. Сложете рулцата да се пекат за около 30 минути.
Тази рецепта споделя с нас Елица Сърбева от кулинарния блог Cake and Pancake.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене