Измийте и почистете ягодите. Нарежете ги на малки парченца и претеглете 500 г. Обелете грейпфрута и почистете белите ципи. Претеглете 500 г със сока, получен при беленето.
Смесете ягодите и грейпфрута в подходящ за варене съд. Разбъркайте 2 с.л. захар със съдържанието на пакетчето Гелфикс Екстра 2:1 и ги добавете към плодовата смес. Сложете сместа да заври при средна температура при непрекъснато разбъркване. След като заври, прибавете останалата захар и разбъркайте добре. Мармаладът трябва да ври около 3-5 мин при непрекъснато бъркане. По желание отстранете пяната. Разбъркайте лимонената киселина в сместа и оставете да ври още една минута.
Свалете мармалада от котлона и веднага го разпределете в предварително измитите и подсушени бурканчета. Затворете бурканчетата, ги обърнете с капачката надолу. Оставете ги така за 5 мин. Съхранявайте на тъмно и хладно място.
Свързани рецепти
Консервиране
Консервиране