Flag

Силиконови форми за печене

Особености при печене в силиконови форми
1
Преди да използвате силиконовите форми за печене

Моля, спазвайте указанието на производителя. Всяка нова форма трябва да измиете с гореща вода и миещ препарат, след това да изплакнете и да подсушите.


Picture - Kastenform fetten Ausschnitt bg

Преди всяка употреба намажете формата с мек маргарин и масло. Ако въпреки това печивата залепват, намажете формата с мазнина и поръсете с брашно.

2
Преди печене
Picture - Mini-Gugelhupfform fetten Ausschnitt neu DSC8665 бг

Поради голямата си гъвкавост, най-лесно е да поставите намазаните с масло/маргарин празни форми върху метална скара преди да ги напълните. След това с помощта на скарата пъхнете формата във фурната. Така тя няма да се огъне и течното тесто да се разлее над ръба. 

3
Печене

В зависимост от рецептата, може да поставите формата в студена или предварително загрята фурна. Използвайте силиконовите форми за печене като метални форми, т.е. времето или температурата за печене са едни и същи.

4
След печене

При големи размери на формата ви препоръчваме да я извадите заедно със скарата и да я поставите на кухненския плот да се охлади. Така няма опасност сладкишът да се разчупи.


Picture - Gebäck lösen

Според рецептата може да обърнете печивото от формата или огъвайки внимателно страните й може да отделите сладкиша и да го извадите. За да се отдели по-лесно от формата и да не остане залепено за стените и дъното или да не се разчупи, го оставете 5-10 мин да се охлади във формата и едва тогава го обърнете.


Важно: При отделяне на печивото никога не използвайте остри предмети, за да не повредите формата.

5
Почистване

Силиконовите формите може да миете с гореща вода или в съдомиялна машина. Моля, спазвайте указанията за употреба. Не използвайте препарат с абразивни частици. При силно загорели остатъци от тесто първо накиснете формата в гореща вода.

6
Микровълнова фурна

Може да използвате формите и в микровълнова фурна, например да размразявате или да затопляте тесто или печива.

7
Съхранение на формата

Силиконовите форми могат да се съхраняват навити или прегънати. Това не деформира формата.

8
Общи указания

Не поставяйте силиконовите форми върху топли или горещи котлони, на дъното на фурната или на открит огън. Не използвайте остри предмети при използване силиконовите форми. Не режете печивата вътре във формата, а първо ги извадете от нея. Също, при проверка дали например листовото или ронливото маслено тесто е изпечено, използвайте внимателно затъпена дървена клечица.

9
Особености на някои силиконови форми за печене

Силиконовата подложка за печене може да използвате по същия начин като хартията за печене. Ако печете сладки, трябва най-напред да оставите силиконовата подложка да се охлади.


Във форма за кекс (Ø 22 cm) може да печете сладкиши с диаметър Ø 22 и 24 cm.


Малки силиконови форми с шест или осем гнезда (във формата на сърца, на малко кексче, на мъфини) са много подходящи за направата на десерти и кремове, напр. пудинги.

Свързани съвети и трикове

Последвайте Dr. Oetker