“Бисквитки” на уебсайта на Dr.Oetker

Този уеб сайт поставя "бисквитки" на вашите компютърни устройства, за да подобри работата на сайта и да помогне на нас и нашите партньори да разберем как използвате нашия сайт. По-нататъшното използване на този сайт (чрез кликване, навигация, превъртане) или премахване на тoва съобщение за "бисквитки" се счита за съгласие за прилагането и използването на "бисквитки". За повече информация относно "бисквитките" и как да ги изтриете, моля запознайте се с нашата политика за поверителност.

Козунак шесторна плетка „Виенски стил“

Ароматен, плетен козунак

25 парчета (/парченца)

40 Minutes

Съставки

Съставки

за рецептата  Козунак шесторна плетка „Виенски стил“

Тесто със суха мая за печене:

250 г сметана (готварска (10 % масленост))
500 г пшеничено брашно
1 пак. суха мая Dr.Oetker
100 г захар
1 пак. бурбонска ванилова захар Dr.Oetker
1 пак. Финес - аромат лимонови корички Dr.Oetker
3 г сол (щипка)
2 бр. яйца

За намазване:

1 бр. яйца

preparation

Приготвяне

1

Предварителна подготовка

Затоплете сметаната.

2

Тесто със суха мая за печене

В купа пресейте брашното и разбъркайте сухата мая в него. Добавете останалите продукти и затоплената сметана и разбийте с миксер (с куки за тесто) за кратко на ниска, след това на висока степен за около 5 мин до получаването на гладко тесто. На края върху брашнена повърхност с ръце омесете стафидите и бадемите в тестото. Покрийте тестото с чиста кърпа и го оставете на топло да втасва, докато видимо увеличи обема си.

3

Върху леко набрашнена повърхност омесете отново добре вече втасалото тестото. Разделете на 6 еднакви порции. От тях оформете рула с дължина около 50 см. Върху тава, застлана с хартия за печене, поставете рулата едно до друго, като завиете надолу и притиснете краищата им. Разделете две групи по три рула.

4

Започваме сплитането на козунака. Вдигнете първия фитил. Поставете петия фитил надясно под първия фитил навън, който отива в средата. (Фиг.2).

5

Сега вдигнете шестия фитил и вторият фитил минава под него наляво навън, а шестият фитил остава в средата. (Фиг.3).

6

Продължете сплитането по същия начин докато получите сплетен козунак (Фиг.4).

7

Поставете козунака върху тава, застлана с хартия за печене, намажете го с яйце и го оставете на топло място, докато тестото отново втаса.

8

Поставете козунака върху тава, застлана с хартия за печене, намажете го с яйце и го оставете на топло място, докато тестото отново втаса.

9

Печете в долната половина на предварително загрята фурна около 25 минути на горен и долен нагревател на 180°C или на горещ въздух на 160°C.

10

След изпичане извадете козунака заедно с хартията за печене върху метална скара, и оставете да се охлади.

Използвани продукти на Dr.Oetker

кликнете на продукта за повече информация