Разбиваме леко яйцата със захарта. Пресяваме брашното през това време.
В купата на миксера слагаме половината брашно и правим кладенче. Прибавяме маята и яйцата, а след това киселото мляко и започваме да бъркаме. Постепенно прибавяме от останалото брашно и ароматите, като оставяме мазнината на най-накрая. Когато тестото започне да става твърдо и да се отлепва добре от стените на купата, прибавяме само около 50 г от мазнината на тънка струйка, така че да се интегрира в тестото добре, правейки го по-пластично, но не и мазно. Изсипваме го на плода и започваме да го усукваме като фитил, внедрявайки мазнина в него.
Прехвърляме в леко намаслена тава, завиваме с кърпа или прозрачно фолио и пъхаме във фурната на 50 градуса да удвои обема си. Изваждаме на два-три пъти и ремесваме, като оставяме тестото да се точи и азтягаме и усукваме като карамел за бонбони. Когато поеме цялата мазнина, го разделяме на две части оформяме козунаците.
От всяка част отделяме три равни части, които оформяме на фитили. Всеки фитил притискаме леко, за да станат по-широки ленти и разпределяме парченца локум, ядки или сушени плодове, Ако ползваме сушени плодове, ги накисваме 10 минути преди това в чаша с гореща вода и ампула ромова есенция. Така ще се ароматизират и ще станат сочни.
След като ги запълним, завиваме отново на фитили и ги усукваме около себе си, а после и сплитайки ги един в друг. Тъй като тестото тук е по-меко и мазно, ползваме малко брашно на плота, а сплитането започнете от средата на козунака, а не от върха както е обикновено.
След като козунакът е сплетен, го оставаме да втаса на топло - най -добре бавно и продължително. Едва след това печем на 180 градуса без или 160 с вентилатор, за около 40 минути. Ако започне да покафенява - покриваме с фолио.
Преди изваждането му, намазваме с разбитото яйце и поръсваме обилно с останалите ни ядки, сушени плодове и захар. Запичаме още две-три минути.
За още идеи може да посетите блог Lussi`s World of Artcraft
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене