Затоплете млякото и разтопете маслото в него. Пресейте брашното и разбъркайте сухата мая в него. Добавете останалите продукти и разбъркайте всичко с миксер (с куки за тесто) за кратко на ниска, след това на висока степен за около 5 мин до получаването на гладко тесто. Покрийте го с чиста кърпа и го оставете на топло да втасва, докато видимо увеличи обема си.
Върху леко набрашнена повърхност размесете и разточете втасалото тестото за кратко. От ¾ от тестото оформете три рула с дължина около 40 см. Върху застлана с хартия за печене тава съберете краищата им и ги завийте като ги притиснете леко. След това сплетете козунака на тройна плитка и накрая завийте краищата им. От останалото тесто оформете руло с дължина 80 см и я увийте както е показано на фиг. 1. Поставете увитата лента върху плитката.
Увийте боядисаните яйца в алуминиево фолио и ги поставете в оформеното гнездо върху козунака (Фиг. 2).
Оставете на топло място, докато тестото отново втаса.Разбийте жълтъка с млякото и намажете повърхността на втасалия козунак. Поръсете го със сусамово семе.
Печете около 35 мин в средата на предварително загрята фурна на 180°C при горен и долен нагревател или на 160°C при горещ въздух.
След изпичане извадете козунака заедно с хартията за печене върху метална скара и оставете да се охлади.Свалете фолиото от яйцата и ги върнете в гнездата на козунака.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене