Затоплете сметаната в малък съд, но без да завира. Смесете брашното с маята в купа и добавете затоплената сметана и останалите продукти. Разбъркайте сместа с миксер (куки за тесто) за кратко на ниска, след това на висока степен за около 5 мин. до получаването на гладко тесто.
Покрийте го с чиста влажна кърпа и го оставете на топло, за да втаса, докато видимо увеличи обема си.
Поръсете тестото с брашно и размесете върху леко набрашнена повърхност, като добавите сушените плодове (стафиди, кайсии) и/или ядки (орехи, лешници) в тестото. Оформете 4 рула около 30 см и ги сплетете, като притиснете добре краищата на плитката.
Поставете козунака в застлана с хартия за печене тава, намажете го с разбитите жълтък и прясно мляко и го оставете отново на топло, докато втаса още веднъж. Печете го в средата на предварително загрята фурна около 30 минути на горен и долен нагревател на 180°C или на горещ въздух на 160°C.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене