Загрейте леко млякото и маслото в микровълнова. Междувременно смесете брашното, маята и захарта в голяма купа.
Изсипете млечно-маслената смес, яйцето, яйчния белтък и екстракта от ванилия към сухите съставки и разбъркайте, докато се смесят и образуват лепкаво тесто. Омесете тестото в продължение на пет минути с миксер или на ръка върху набрашнена повърхност. Тестото трябва да стане гладко и да не залепва за страните на купата/повърхността.
Изсипете тестото в леко намаслена купа и покрийте. Оставете да втаса за 1 час, докато удвои обема си.
Застелете тава с хартия за печене.
Поръсете леко плота с брашно и изсипете тестото върху него. Разделете тестото на 10 части и ги навийте на рула с дължина 25 см. Разполовете тестените рула хоризонтално, с остър нож, за да направите две по-тънки. Сега усучете всяка двойка и ги поставете в кръг върху тавата за печене. Средата на кръга трябва да е около 3 см.
Оставете великденските хлебчета да втасат за 30 минути, докато леко набъбнат и бухнат. Загрейте предварително фурната.
Температура на фурна с горен и долен нагрeвател: 180 °C
Температура на фурна с вентилатор: 160 °C
Разбъркайте жълтъка с млякото и намажете козуначените хлебчета. Поръсете ги с накълцаните и с филирани бадеми и ги изпечете.
Позиция на решетката: в средата
Време за печене: около 25 - 30 Минути
След изпичане поставете по едно яйце в средата на всеки козунак и великденският хляб вече е готов за сервиране!
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене