Загрейте млякото и в него разтопете маслото. Разбъркайте добре брашното с маята в купа. Добавете останалите съставки заедно с топлата млечно-маслена смес и разбийте с куки за тесто за кратко на най-ниската степен, след това на най-високата за около 5 минути, за да оформите гладко тесто.
Покрийте тестото и го оставете да втаса на топло място, докато видимо увеличи обема си. Намаслете тава за печене (30х20 см). Загрейте фурната на 200 °C на долен и горен нагревател или на 180 °C с включен вентилатор.
Леко поръсете тестото с брашно, извадете го от купата и го омесете отново за кратко върху леко набрашнена работна повърхност. Оформете тестото на руло и го нарежете на 12 равни части. Сплескайте леко топките тесто, добавете към всяка по 1 ч.л. сладко (може да го замените с микс от сушени плодове и ядки), затворете пълнежа с крайчетата тесто и пак оформете топки.
Сложете ги не много плътно една до друга в тавата. Разтопете маслото, намажете отгоре питките и ги оставете отново да втасат на топло, докато още увеличат големината си.
Печете кифличките около 25 минути. По желание ги поръсете с пудра захар и сервирайте топли.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене