В голяма купа сложете двата вида захар, какаото, солта и содата. Разбъркайте с бъркалка, налейте горещата и вода и бъркайте, докато захарта се разтвори. В купата на кухненски блендер налейте олиото и разтопеното масло и разбийте до пълното им смесване.
Добавете яйцата, жълтъците и есенцията ванилия. На части прибавете брашното, прясното мляко и заквасената сметана. След това налейте сместа с какаото и разбийте до пълното им смесване.
Разпределете сместа в две намаслени и покрити с хартия за печене форми с падащо дъно (диаметър 20 см) и печете 30 минути в предварително загрята до 170 градуса фурна. След това оставете блатовете да се охладят във формите.
Изсипете съдържанието на пакетчето специален пудинг шоколад в касерола, добавете захарта и налейте млякото. Сложете съда на котлона, кипнете, намалете температурата и гответе 4-5 минути, докато сместа се сгъсти.
Изсипете в купа, покрийте плътно с фолио за свежо съхранение и оставете да се охлади напълно. Извадете вече охладените блатове от формите и ги прехвърлете върху решетка.
В купата на кухненски миксер сложете охладения пудинг, добавете мекото масло и разбийте до еднородна смес. Прехвърлете крема в купа и приберете в хладилник, за да може сместа леко да се стегне.
В купата на кухненски миксер сложете мекото масло и разбийте до пухкава смес. Прибавете пудрата захар, какаото и есенцията ванилия. Налейте сметаната, разбийте добре и прехвърлете глазурата в пош със звездовиден накрайник.
В плато за сервиране или чиния сложете единия шоколадов блат. Покрийте с около 1/3 от охладения пудинг и отгоре поставете втория блат. Нанесете от пудинга отстрани и отгоре на тортата и приберете за поне 30 минути в хладилник.
Украсете тортата с маслената глазура отстрани и отгоре във форми на розички с помощта на поша и отново охладете.
Оставете десерта на стайна температура около 30 минути преди сервиране.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене