Отделете яйцата белтъци от жълтъци. С помощта на миксер, разбийте белтъците, като постепенно добавете захарта, докато получите стабилен меренг. Добавете жълтъците и олиото, смесете с шпатула. Следва лимоновия сок, брашното смесено с нишестето и бакпулвера, разбъркайте всичко заедно с шпатула. Изсипете тестото в кръгла форма с диаметър 20 см. покрита с хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 180°С за около 30-35 минути. Готовия блат извадете да се охлади върху решетка напълно преди да го използвате. Разрежете изстиналия блат на две части.
Смесете в касерола жълтъците, захарта, нишестето и малко от млякото, докато получите гладка каша. Прибавете останалото мляко и ванилията, разбъркайте и поставете на котлона. Сварете крема на средна температура при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти.
Махнете го от котлона и прибавете маслото и желатина, предварително приготвен по указанието на опаковката. Разбъркайте добре и оставете крема да се охлади до стайна температура покрит плътно по повърхността със стреч фолио. (Можете да поставите съда с крема в купа със студена вода с лед, за да изстине по-бързо.)
Разбийте студената сметана до меки върхове заедно с пудрата захар и я прибавете на няколко пъти към варения крем, като смесвате внимателно с шпатула.
Поставете ринг за оформяне на торти с два сантиметра по-голям диаметър от този на блата, директно върху чиния за сервиране, както и ацетатно фолио. Поставете блата в центъра на ринга. Около него подредете ягоди нарязани на половина с разрязаната част навън. Намажете блата със сладкото от ягоди. Поставете половината от крема и направете малка вдлъбнатина по средата. Там изсипете няколко ягоди нарязани на малки кубчета и поставете втория блат. Намажете и него със сладкото. Изсипете останалия крем и заравнете добре.
Приберете тортата в хладилника за 4-6 часа, най-добре за една нощ. Премахнете ринга и ацетатното фолио от тортата и декорирайте с разбита сметана и пресни ягоди.
Тази рецепта споделя с нас Таня Донева от кулинарния блог Вкусното ми хоби със страст и любов.
Свързани рецепти
Печене
Печене
Печене