Измийте, почистете ягодите и кайсиите и нарежете на ситно. Претеглете по 500 г от двата плода.
Смесете плодовете в подходящ за варене съд. Разбъркайте 2 с.л. захар от претеглената захар със съдържанието на пакетчето Гелфикс Екстра 2:1 и прибавете към плодовата смес.
Сложете сместа да заври при средна температура като разбърквате непрекъснато. Пожелание може да остраните пяната. След като сместа заври, прибавете останалата захар и разбъркайте добре. Конфитюрът трябва да ври около 3-5 мин при непрекъснато бъркане. Сле
Направете тест за желиране: изсипете 1-2 супени лъжици от току-що сварения конфитюр в студена чиния. Ако не се желира достатъчно, добавете 1 пакетче лимонена киселина Dr. Oetker и варете още една минута.
Отстранете конфитюра от огъня и веднага го разпределете в предварително измитите и подсушени бурканчета.
Затворете бурканчетата, обърнете ги с капачката надолу и ги оставете така около 5 мин.
Свързани рецепти
Консервиране
Консервиране
Консервиране