Разнообразни съвети при приготвянето на конфитюри, мармалади и желета

С помощта на добавките за приготвяне на мармалади, конфитюри и желета на Dr. Oetker - Гелфикс Класик 1:1, Гелфикс Екстра 2:1, Гелфикс Екстра 3:1 и лимонена киселина, съхранявате витамините, цвета и формата на плодовете и може само за 5 минути да приготвите великолепен конфитюр от любимите плодове. А тук ще откриете важни и полезни съвети, които ще ви помогнат да очаровате вашите близки с превъзходен конфитюр за неделните палачинки.

Полезни съвети

Защо да използвате Гелфикс?

  •  конфиртюрът се вари само 5 мин
  • запазва витамините, вкуса и цвета заради краткото варене 
  • контролираш сладостта като избираш между трите вида Гелфикс:

1. Измийте и почистете плодовете за консервиране. Измитите и подсушени плодове се нарязват на ситно за мармалад и конфитюр, оставят се цели, ако са дребни, или се изцеждат за сироп при приготвяне на желе. Изберете Гелфикс Екстра 2:1 и Гелфикс Супер 3:1 за сладки и зрели плодове или Гелфикс Класик 1:1 за по-твърди плодове с по-малко сладост. След това претеглете точно количеството от почистените плодове (плодов сок) и захарта.

2. Сложете плодовете в съд на котлона, смесете Гелфикс с 2 с.л. захар и го добавете при плодовете. Разбъркайте добре и сложете да заври. Сместа трябва да заври на средна температура при непрекъснато бъркане. След като заври, се прибавя останалата захар и се разбърква добре. Сместа се оставя да ври 3-5 мин. при постоянно бъркане.

По желание може да се отстрани пяната и да се направи проба за желиране. 

3. Сместа се отстранява от огъня и се изсипва веднага в предварително измитите и подсушени буркани. След това бурканите се затварят, обръщат се с капачката надолу и се оставят да престоят 5 мин.

Пектин

Пектинът е в основата на процеса на желиране и се съдържа в почти всички плодове. Колкото по-неузрели са плодовете, толкова повече пектин съдържат и толкова по-твърда е консистенцията, която ще добият след топлинната обработка. С узряването на плодовете съдържанието на пектинът намалява, съответно и твърдостта намалява.

При консервиране с Gelfix и захар към плодовата маса се набавя допълнително пектин към плодовата маса, за да се желира достатъчно добре. След кратко загряване пектинът се свързва със сместа от плодова захар и киселина и при охлаждане се образува една пореста структура, която се нарича още желе, затова и този процес се нарича желиране или процес на желиране. Пектинът в добавката за консервиране Gelfix се добива основно от ябълки и цитрусови плодовe.

Проба за желиране

Проба за желиране показва дали приготвената плодова маса ще се втвърди, т.е желира достатъчно, след като се охлади. За тази цел сложете 1-2 чаени лъжици от приготвената гореща смес в чинийка, охладена предварително в хладилник. Ако сместа се сгъсти, съответно втвърди, тогава и останалата част от конфитюра, мармалада или желето ще се втвърди в бурканите.
Ако желаете по-голяма твърдост, просто разбъркайте в още горещата смес едно пакетче Лимонена киселина на Dr.Oetker, направете още веднъж проба за желиране и тогава разсипете в бурканите. Процесът на желиране в бурканите може да продължи една седмица, дори повече.

Какви сокове са подходящи за желета

За приготвяне на желета може да използвате сок, изстискан от всякакви плодове по ваш избор, или да купите готов от магазина. Сокът е 100% изстискан плод за разлика от нектара, който освен сок от плода съдържа вода и допълнителна захар. Затова използвайте само сок за приготвянето на желе. Ако желаете да добавите нектар към желето, нека той да не е повече от 1/3 от цялото количество сок, тъй като желето няма да се желира.

Не приготвяйте големи количества наведнъж

Не приготвяйте големи количества наведнъж (макс. двойна доза от продуктите, виж препоръката на гърба на опаковката). По-големи количества удължават времето за варене, продуктите не се сваряват достатъчно добре, витамините се унищожават и заедно с това твърдостта и цвета на сладката се нарушават.

Съд за варене

За варенето използвайте голям съд за варене, препоръчително от благородна стомана. За да не изкипи и прелее, количеството смес не трябва да е повече от половината от обема на съда. При варенето ще са ви необходими лъжица за разбъркване, решетъчна лъжица за обиране на пяната, черпак и по възможност фуния за пълненето.

За да не загори

След като сместа заври, бъркайте постоянно, за да не загори масата и да може да се изпари достатъчно течност.

Пазете абсолютна чистота

Изключително важно е да пазите абсолютна чистота, както при обработката на плодовете, така и при използването на уредите за консервиране. Дори и най-малките замърсявания могат да доведат до преждевременно разваляне на консервираните продукти.

Какви бъркани за използвате

Препоръчително е използваните буркани да са с капачки на винт, чиито вътрешен ръб има уплътняващ гумен слой. Единствено този тип капачки ще предпази консистенцията, аромата и естествения цвят на сладката, мармаладите и желета. Капачките с винтова линия предпазват най-добре от изсушаване на плодовата маса и нахлуването на микроорганизми.

 

След като отстраните плодовата маса от огъня, я напълнете веднага в предварително измитите, вече сухи буркани с помощта на черпак или фуния. Сместа не трябва да преминава над долния ръб на бурканите. При затварянето внимавайте гърлото на буркана да чисто. След като напълните и затворите бурканите, ги обърнете с гърлото надолу и оставете така около 5 минути. Дори и малкото останал въздух в бурканите ще премине през горещата плодовата маса и ще стерилизира сместа. Спазвайки тези указания, Вашите конфитюри, мармалади и желета са възможно най-добре защитени от разваляне.

Съхранявайте на хладно и тъмно място

Съхранявайте готовите консерви на хладно и тъмно място. Така естественият им цвят е защитен и желирането ще се осъществи напълно.

 

Пукнати буркани съхранявайте в хладилника, тъй като при изсипване от буркана твърдата структура на конфитюра, мармалада или желето е нарушена, така че плодовият сок може да се разлее.

За по-голяма трайност на консервираните продукти

Имайте предвид, че трайността на консервираните продукти намалява при добавяне на съставки със съдържание на мазнини като ядки, кокосови стърготини или варени с плодовете допълнителни съставки като листа от мента, маточина и др.

Полезни съвети за различните видове плодове

Първите пролетни плодове: ягодите

Не мийте нежните ягодови плодове под течаща вода, защото така може да нараните плода и да изгуби аромата и сока си.

 

Ягодата е плод, богат на протеини, което е причината да се образува пяна при варенето им. След завирането на плода отстранете пяната, за да не влошите вкуса на конфитюра или сладкото.

 

При много зрели ягоди оставете лимонената киселина да се смеси и подобри вкуса.

 

Ягодовия конфитюр може да освежите с малко мента, а мармалада от сини сливи – с щипка канела.

 

Стават чудесни сладка в съчетание на ягоди с френско грозде, череши или кайсии.

Сладкa или кисела наслада: череши или вишни

Използвайте само добре узрели череши. Откъснати още леко зелени, черешите не могат да узреят.

 

За да получите по-желиран конфитюр, пюрирайте половината от претеглените плодовете.

 

Съчетайте черешите със сливи, червени дребни плодове (ягоди, малини, къпини) или праскови. Така ще приготвите своя уникален конфитюр или марламад.

 

Сладко злато в буркан : праскови и нектарини

При консервиране кожата на прасковите и нектарините придава лек кафеникав цвят на конфитюра. За светъл като злато конфитюр - обелете плодовете.

 

За по-лесно белене - бланширайте прасковите за кратко (в гореща вода). Така кожата ще омекне и лесно ще се отстрани от плода.

 

Съчетайте праскови и нектарини с кайсии или червени дребни плодове (ягоди, малини, къпини) за по-богат вкус.

Мека обвивка, наситен вкус : кайсии

Ако кайсиите не са много сочни, добавете към конфитюра малко шампанско, вино или сок от бяло грозде.

 

Съчетайте кайсиите с ягоди или бадеми.

Великолепна сладост: сливи

Пригответе мармалад или конфитюр с различни видове сочни сливи.

 

При приготвяне на конфитюр от сини сливи трябва освен да се почистят от костилките, и да се нарежат на ситни парченца, тъй като кожата им не може да се развари.

 

Съчетание от сливи с ябълки, горски плодове и различни аромати като есенции за печене, бурбонска ванилова захар, канела, звезден анасон и др. ще направят вашия конфитюр уникален.

 

За по-богат вкус може да добавите подходящо подправки (канела, звезден анасон, индрише) или да комбинирате с с цитрусови плодове.

Ябълки и круши

Различни сортове ябълки може да купите целогодишно от пазара. В България се отглеждат летни, есенни и зимни сортове ябълки и круши. Най-подходящи за консервиране са ароматните сортове ябълки и круши.

 

Нестандартен, но впечатляваш конфитюр или мармалад, може да получите в съчетание с киви или сливи.

 

Изстискайте сока на ябълките и крушите и пригответе желе.

Крехките малини и къпини

Двата плода могат лесно да се смачкат при бране или пренасяне. Веднага след откъсването им те трябва да се консервират, защото бързо могат да плесенясат.

 

Малините и къпините не трябва да се мият, само трябва да бъдат откъснати внимателно.

 

Наранените плодчета губят аромата и вкуса си.

 

Когато купувате малини или къпини, на дъното на съда, в който се предлагат, не трябва да има никакъв сок. Това означава, че са брани внимателно и съхранявани грижливо.

 

Ароматни конфитюри и сладка се получават в комбинация с кайсии, нектарини или праскови. Къпините могат да се съчетаят и с череши и ябълки.

Кисело, но сладко: цитрусови плодове

Портокали, мандарини, грейпфрути, лимони и лайм са най-популярните цитрусови плодове. Най-лесно можете да направите конфитюр от цитрусови плодове, като изстисквате сока или да филирате без кожата.

Наслада в синьо: боровинки

Дивите боровинки се различават от домашно отглежданите боровинки. Ароматните тъмно сини горски боровинки са много крехки и трябва да се приготвят на конфитюр веднага, след като бъдат набрани.

Домашните боровинки са по-големи и светли на цвят и техният вкус е по-лек. Могат да бъдат съхранявани 1-2 дни в хладилник. Тъй като домашните боровинки съдържат по-малко сок, при приготвянето на конфитюр най-добре ги пасирайте. Добавете пакетче лимонена киселина Dr. Oetker, тъй като те не съдържат толкова много киселината, съответно пектин.

 

Боровинките се съчетават чудесно с ябълки или малини.

Почти забравен вкусен плод: дюли

Дюлите зреят като ябълките от септември до ноември. Твърдите плодове са по-подходящи за изстискване на сок и приготвяне на желе.

 

Чисто желе от дюли напомнят на нежния вкус на мед.

 

Съчетайте със сок от ябълки или круши.

За екзотично сладко: сладките черни или бели плодове касис

Черният плод съдържа най-голямо количество Витамин С.

 

Касисът е подходящ плод за замразяване.

 

Преди да започнете с консервирането, измийте плодовете и оставете да се отцедят. С помощта на вилица ги отделете от дръжката им.

 

Съчетайте с други червени плодове (ягоди, малини, къпини) и череши.

Ябълки

При приготвянето на желе от ябълки може вместо бяла захар, да използвате кафява за карамелен вкус

Експериментирайте

Експериментирайте, като направете смес от плодове и сок – 0.4 кг кайсии, 0.4 кг банани и 200 мл сок от вишни или конфитюра от смокини пригответе с 0.5 кг смокини, 0.5 кг ананас и няколко лъжички уиски.

Аромати и вкусове

Използване на ликьори или алкохолни концентрати в конфитюри

След завирането може да направите по-фин вкуса на конфитюри, мармалади и желета, като добавите малко ликьор, ром, плодова ракия или водка. Не добавяйте повече от 3 с.л., иначе рискувате да не се желира. Ако желаете да добавите по-голямо количество, съответно намалете количеството на плодовата маса или сока.

Какви аромати може да използвате в конфитюри

Най-често използваните аромати за сладка, конфитюри и мармалади са ванилена захар, бурбонска ванилова захар, листа от мента, лавандула, звездовиден анасон, канела, карамфил, индрише, мастикова смола и жасмин.

Аромат на мента в конфитюр

За да придадете свеж аромат на вашите сладка, може да добавите листенца от мента след завиране на плодовата смес. Не забравяте, че прибавянето на мента намалява трайността на конфитюра, сладкото или мармалада.

Вкус на шоколад в конфитюр

Ако искате да усещате любимия си шоколад, може да го сложите в сладко от праскови или кайсии, натрошен на дребно, но не повече от 25 г.

Каремелов вкус на мармалади

За каремелов вкус на вашитe сладка, мармалади или конфитюри заменете кристалната бяла захар с кафява.

Цитрусови корички в конфитюри

С комбинацията от лимонови корички, етерични масла и гроздова захар може да придадете неповторим аромат на конфитюри, мармалади и желета.

Ароматни захари в мармалади

Преимуществото на ароматните захари - ванилена, бурбонска ванилова, ром, лимон и канела, е това, че се разпределят равномерно и се разтваря лесно в напитки, като ги ароматизират нежно.

Съгласие за проследяване

Ще се радваме да се съгласите ние и нашите партньори да използваме „бисквитки” и подобни технологии, за да разберем как ползвате нашия уебсайт. Това ни позволява да разберем по-добре Вашето поведение като потребител и да адаптираме съответно нашия уебсайт. Освен това, ние и нашите партньори бихме искали да използваме тези данни за персонализирани предложения в техните платформи. Ако сте съгласни с това, моля, кликнете върху „Съгласен съм“ - /„Agree”/. Моля, обърнете се към нашата „Политика за поверителност” за подробна информация. Можете да промените решението си по всяко време.

Необходими функции

Ние се нуждаем от „бисквитки” и подобни технологии, за да активираме основните функции на нашия уебсайт. 

Винаги активни
Анализ и персонализация

Освен това, бихме искали да научим повече за това как използвате нашия уебсайт, за да го оптимизираме за Вас и други потребители. За тази цел използваме „бисквитки” и подобни технологии, които картографират поведението на потребителите и по този начин ни помагат да подобрим нашия уебсайт и услуги.

Да

Отричам

(Ре-) Маркетинг / споделяне на данни с трети страни

За да сме сигурни, че можем да приспособим нашите маркетингови кампании към Вашите нужди, ние се интересуваме как стигате до нашия уебсайт, и как взаимодействате с нашите реклами. Това ни помага да направим не само нашите реклами, но и нашето съдържание още по-ефективно за Вас. Нашите маркетингови партньори също използват тази информация за свои собствени цели, напр. за да персонализират Вашия акаунт или профил на тяхната платформа.

Да

Отричам

Вашият браузър е с по-стара версия.

В тази връзка браузърът, който използвате в момента, може да доведе до грешки при използване на сайтa: www.oetker.bg. За да се насладите напълно на нашето уеб съдържание, моля, изтеглете един от следните браузъри: