Flag
Блог
Туршиите по света

Туршията или маринованите зеленчуци са част от националните кухни на много страни по света. На различните места хората имат своите традиции и хитрини при приготвянето на марината. Подбрали сме няколко идеи и рецепти, с които да започнем обиколката на кулинарния свят на туршиите.

Франция


Започваме с Франция, защото кой не обича Париж? Французите са известни с много неща — Айфеловата кула, багетите и кроасаните са само част от тях. Вероятно всичко това ви е известно и вероятно сте опитвали не едно и две френски вина.

Но знаехте ли, че корнишоните на туршия също тръгват от този регион? В днешно време е трудно да си представим туршия без хрупкави корнишони или кисели краставички от какъвто и да било друг сорт. Е, французите са го измислили.

Италия

Ах, Италия! Романтика, история, култура... И храна, толкова разнообразна и така вкусна храна. Макар да очаквате от италианците изкушаваща паста или тънка хрупкава пица, не бива да се изненадвате, че те са майстори дори на туршиите.

Представяме ви mostarda di frutta — или плодове с горчица. Това е тяхната комбинация от чътни, сос и туршия. На външен вид наподобява конфитюр или сладко, но вкусът е отличителен и не може да бъде сбъркан. Обикновено се сервира заедно с месо и сирена, а за да се направи, освен плодовете се използват три основни съставки: вода, горчица и захар.

Швеция

Швеция е изтеглила късата клечка, що се отнася до съотношение ден - нощ и слънчева светлина - облаци. Но именно защото зимите там са така дълги, а вегетационните периоди са къси, шведите са се научили да мариноват още през Средновековието.

Мариновата херинга е запазена тяхна марка, а в най-основната си версия рецептата включва в себе си сол, оцет и подправки. Срещат се обаче и разновидности с допълнителни разнообразни артоматни подправки като горчица и копър например. Трудно ще намерите шведска маса, на която да не присъства херингата. 

Южна Корея

Южнокорейската кухня е забележителна и много любопитна. Националното им ястие кимчи е неразделна част от вековната им традиция в кухнята. Възпят в стихотворение още през 14 в., кимчи продължава и до днес да възхищава хора и култури.

Традиционната рецепта включва пекинско зеле, чесън и люти чушки, но вариациите, които се срещат, са многобройни. Има безброй начини за консумиране на кимчи, но няколко идеи са да добавите към яхния, да го ползвате за плънка на палачинка или пък за овкусяване на пържен ориз.

България


Ако е туршия, да е царска! Открай време традиционната туршия, която присъства по българската празнична и делнична трапеза, е царската.

Класическата рецепта е с камби, но може да комбинирате червени чушки, зелени чушки, карфиол, камби, моркови, зелени домати и целина по какъвто начин ви е вкусно.

Звездата на селската царска туршия пък е зелето. Може да го добавите и във вашата туршия тази година.

Идеи за хрупкави туршии

4 от 4 видяни резултати

ДОМАШНА ЗИМНИНА

Още идеи за хрупкави туршии

Подгответе се за студените месеци с тези рецепти за хрупкави туршии. Лесни, традиционни или нестандартни — тайната е Pikantfix!

Picture - banner 2 image
Picture - banner 2 image

ДОМАШНА ЗИМНИНА

Още идеи за хрупкави туршии

Подгответе се за студените месеци с тези рецепти за хрупкави туршии. Лесни, традиционни или нестандартни — тайната е Pikantfix!

Вижте повече тук
Вижте повече тук
Последвайте Dr. Oetker