Тиквена торта с карамел и ароматни орехови ядки

Карамел с пюре от тиква и орехов крамбъл са героите в тортата с чийзкейк крем и маскарпоне

10 парчета (/парченца)

Необходим някакъв опит 90 Minutes

Уникалността на тази торта е в карамела с тиква и хрупкавия орехов крамбъл, които се съчетават неописуемо добре с крем от маскарпоне и слоеве желиран чийзкейк крем. Цялата тази наслада е подправена с най-топлите зимни аромати на джинджифил, канела, индийско орехче. Всеки момент от приготвянето на тази торта е част от кулинарната медитация в студените есенно-зимни вечери.

Съставки

Съставки

за рецептата  Тиквена торта с карамел и ароматни орехови ядки

За пюрето от тиква:

500 г тиква
30 г масло
2 с.л. кафява захар
1 с.л. подправки (канела, индийско орехче, джинджифил)
1 пак. бурбонска ванилова захар Dr.Oetker

За карамела с тиква:

240 г захар
120 г масло
120 г сметана
100 г тиква (пюре)
1 щипка сол

За ореховия крамбъл:

70 г орехи (сурови)
20 г кафява захар
20 г брашно
20 г масло
30 г тъмен шоколад
1 с.л. олио

За ароматните орехи:

30 г орехи (цели орехови ядки )
1 с.л. кафява захар
1 с.л. олио
1 ч.л. подправки (канела, индийско орехче, джинджифил)

За блатовете:

120 г брашно
0,5 пак. бакпулвер Dr.Oetker
0,5 ч.л. сода бикарбонат Dr.Oetker
0,5 ч.л. подправки (канела, индийско орехче, джинджифил)
1 щипка сол
1 бр. яйца
80 г кристална захар
80 г кафява захар
80 мл олио
100 г тиква (пюре)
50 мл вода
2 ч.л. есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл

За крема с маскарпоне:

1 пак. желатин Dr.Oetker
20 мл вода
500 г маскарпоне
200 г сметана (млечна)
2 ч.л. есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
100 г карамел (от предварително подготвения карамел с тиква)

За чийзкейка крема:

2 пак. желатин Dr.Oetker
40 мл вода (студена)
300 г сирене крема
200 г тиква (пюре)
200 мл сметана
2 ч.л. есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
1 ч.л. подправки (канела, индийско орехче, джинджифил)
80 г карамел (от предварително подготвения карамел с тиква)

За шоколадовия ганаш:

200 г тъмен шоколад
100 мл сметана

preparation

Приготвяне

1

Приготвяне на пюрето от тиква

Нарежете тиквата на филийки с дебелина около 2 см и ги подредете в тава, застлана с хартия за печене. Печете в предварително загрята до 180°С или 160°С с вентилатор фурна 55-60 минути. 

Отстранете кората на изпечената тиква. В купа я смесете с останалите съставки. Разбийте всичко с блендер до хомогенност. 

2

Приготвяне на карамела с тиква

Разтопете захарта до светъл карамел. Добавете маслото и разбъркайте, докато се разтопи. Към масления карамел разбъркайте предварително затоплената сметана, така че да се получи гладък сос.

Свалете котлона, добавете солта и пюрето от тиква и разбъркайте. Оставете да се охлади на стайна температура. Претеглете нужното количество от карамела за чийзкейк крема и за крема  маскарпоне. Останалия карамел разделете на две равни части.

3

Приготвяне на ореховия крамбъл

Застелете плитка тава с хартия за печене. Покрийте дъното и стените на форма с диаметър 18 см с хартия за печене. 

В купа смесете ядките, брашното и захарта и разбийте с миксер на едро. Добавете маслото и смелете за кратко, колкото да се смесят. Разстелете на тънък слой в подготвената тава и печете около 5 минути в загрята до 160°С или 150°С с вентилатор фурна, като разбърквате.

Извадете от фурната и оставете сместа да се охлади. 

Разтопете шоколада с олиото на водна баня, добавете охладената орехова смес и разбъркайте. Изсипете в подготвената форма, заравнете и оставете да се охлади.

4

Приготвяне на ароматните орехи

Застелете плитка тава с хартия за печене. Разбъркайте ядките с олиото, захарта и подправките и разстелете на тънък слой в подготвената тава. Печем в загрята до 180°С или 160°С с вентилатор фурна около 15 минути. След изпичане извадете от фурната и оставете да се охладят. 

5

Приготвяне на блатовете

Покрийте с хартия за печене дъното и стените на 2 форми за печене 18-20 см. В купа пресейте сухите съставки. В отделна купа разбийте с миксер яйцата и захарта до пухкав крем. Добавете олиото, тиквеното пюре, водата, есенцията ванилията и емулсиите и разбийте на ниска степен, докато се смесят.

Добавете сухите съставки на части, като разбивате на ниска степен до хомогенна смес.
Разделете в подготвените форми на две равни части, заравнете и печете в предварително загрята до 180°С или 160°С с вентилатор фурна 20-25 минути или до суха клечка.


Оставете готовите блатове да се охладят за 10 минути във формите, след което обърнете върху решетка и оставете да се охладят напълно.

6

Чийзкейк желирани блатове

Покрийте дъното на две форми с подвижен борд и диаметър 18 см с хартия за печене.

Накиснете за 5-10 минути желатина в студена вода. В голяма купа разбийте с миксер на средна скорост крема сиренето, карамела с тиква, млечната сметана и есенцията ванилията до гладък крем.

Разтопете на водна баня желатина като не позволявате да кипне. Добавете една супена лъжица от крема към разтворения желатин и разбъркайте, за да се уеднакви температурата. Прибавете желатиновата смес към останалия крема при непрекъснато разбиване с миксер на ниска степен  до хомогенност.

Разделете сместа в съотношение 2:1 (две трети към 1 трета) и изсипете в подготвените форми след което покрийте със свежо фолио и оставете в хладилника да стягат.

7

Крем с маскарпоне

Накиснете желатина за 5-10 минути в студена вода. В голяма купа разбийте маскарпонето, карамела с тиква, млечната сметана и есенцията ванилията до гладък крем с миксер на средна скорост.

Разтворете на водна баня желатина, като не позволявате да кипне. Добавете една супена лъжица от крем към разтопения желатин и разбъркайте, за да се уеднакви температурата. Прибавете желатиновата смес към останалия крем при непрекъснато разбиване с миксер на ниска степен до хомогенност.

Напълнете крема на две равни части в два големи поша с кръгъл накрайник.

8

Приготвяне на шоколадовия ганаш

Кипнете сметаната, отстранете от котлона и добавете нарязания на ситно шоколад.
Изчакайте 2-3 минути да се разтопи, разбъркайте до гладък крем, покрийте плътно повърхността със свежо фолио и оставете да се охлади напълно. Трябва да е с консистенция на течен шоколад.

9

Сглобяване на тортата

Поставете първия блат върху поднос или тортена чиния. Фиксирайте с регулируем ринг и покрийте стените на ринга с ацетатна лента или хартия за печене. 

Нанесете тънък слой от първата половина крем маскарпоне и заравнете.
Освободете чийзкейк слоевете като прекарате остър тънък нож между чийзкейка и стените на ринга и поставете по-дебелия по средата на покрития с крем блат.

Отстрани с помощта на поша крем маскарпоне очертайте пръстен с около 2 см ширина по външния ръб на блата и запълнете средата с едната половина от карамела с тиква.
Нанесете останалата част от първата половина крем с маскарпоне и заравнете. 

Поставете отгоре ореховия крамбъл и нанесете тънък слой от втората половина крем с маскарпоне.

Поставете по средата втория слой чийзкейк крем, отново нанесете отстрани с помощта на поша крем, очертайте пръстен с около 2 см ширина от крема по външния ръб на блата и запълнете средата с другата половина от карамела с тиква. Нанесете останалата част от втората половина от крема и заравнете.


Поставете отгоре втория блат, с дъното нагоре, покрийте със свежо фолио и оставете в хладилника да стяга за поне 6 часа, или за през нощта.

Освободете стегналата вече торта от ринга и ацетатната лента, измажете равномерно от всички страни с шоколадовия ганаш и оставете в хладилника за 20-ина минути да стегне глазурата.

Загладете след това с потопен в гореща вода и сух нож и декорирайте с ароматните запечени орехови ядки и червени и бели захарни перли, по избор.

Последвайте Мина Ангелова от кулинарния блог Angellove's Cooking за още оригинални и вкусни десерти. Десерти с невероятно въображение може да откриете и в профилите на Мина в Instagram и Facebook

Съгласие за проследяване

Ще се радваме да се съгласите ние и нашите партньори да използваме „бисквитки” и подобни технологии, за да разберем как ползвате нашия уебсайт. Това ни позволява да разберем по-добре Вашето поведение като потребител и да адаптираме съответно нашия уебсайт. Освен това, ние и нашите партньори бихме искали да използваме тези данни за персонализирани предложения в техните платформи. Ако сте съгласни с това, моля, кликнете върху „Съгласен съм“ - /„Agree”/. Моля, обърнете се към нашата „Политика за поверителност” за подробна информация. Можете да промените решението си по всяко време.

Необходими функции

Ние се нуждаем от „бисквитки” и подобни технологии, за да активираме основните функции на нашия уебсайт. 

Винаги активни
Анализ и персонализация

Освен това, бихме искали да научим повече за това как използвате нашия уебсайт, за да го оптимизираме за Вас и други потребители. За тази цел използваме „бисквитки” и подобни технологии, които картографират поведението на потребителите и по този начин ни помагат да подобрим нашия уебсайт и услуги.

Да

Отричам

(Ре-) Маркетинг / споделяне на данни с трети страни

За да сме сигурни, че можем да приспособим нашите маркетингови кампании към Вашите нужди, ние се интересуваме как стигате до нашия уебсайт, и как взаимодействате с нашите реклами. Това ни помага да направим не само нашите реклами, но и нашето съдържание още по-ефективно за Вас. Нашите маркетингови партньори също използват тази информация за свои собствени цели, напр. за да персонализират Вашия акаунт или профил на тяхната платформа.

Да

Отричам

Вашият браузър е с по-стара версия.

В тази връзка браузърът, който използвате в момента, може да доведе до грешки при използване на сайтa: www.oetker.bg. За да се насладите напълно на нашето уеб съдържание, моля, изтеглете един от следните браузъри: