Flag

Тиквена торта

10 - 12 парчета (/парченца)
Средно ниво на сложност
60
С ароматни подправки, плодове и разкошен крем с бял шоколад
Състав
Приготвяне
Picture -
Picture -
МОЛЯ, ОЦЕНЕТЕ ТАЗИ РЕЦЕПТА
Как ви се стори тази рецепта??

Свързани рецепти

Свързани рецепти

Последвайте Dr. Oetker
Picture - Hero image

Състав

За блатовете
420 гпшенично брашно
320 гтиквено пюре
220 млолио
4 бр.яйца
260 гкафява захар
150 млайрян
2 ч.л.есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
1 с.л.бакпулвер Dr.Oetker
1 ч.л.сода бикарбонат Dr.Oetker
0,5 ч.л.канела
0,3 ч.л.индийско орехче
0,3 ч.л.джинджифил
0,25 ч.л.карамфил
За крема
1 пак.Специален пудинг за чийзкейк с бял шоколад
350 млпрясно мляко
70 гкафява захар
300 гкраве масло (меко)
160 гсметана (животинска)
200 гпудра захар
4 ч.л.есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
За карамеления сос
200 гзахар
85 гкраве масло
120 млсметана
0,5 ч.л.сол (морска)
За декорация
200 гплодове (боровинки, смокини, круши)
5 бр.звезден анасон
2 - 3 малкоканела (пръчици)
1 малкорозмарин
Picture - есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
Picture - бакпулвер Dr.Oetker
Picture - сода бикарбонат Dr.Oetker
Picture - есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
1

За блата

Пригответе форма за печене с диаметър 20 см. Намажете леко формата отвътре с олио и покрийте дъното и стените с хартия за печене. Включете фурната да загрява на 180 градуса. В дълбока купа смесете брашното, подправките, бакпулвера и содата. 
 
В отделна купа изсипете тиквеното пюре, яйцата, олиото, айрана, захарта и есенцията ванилия. Разбийте до хомогенна смес.

Прибавете сухите продукти и разбийте до еднородност. Разделете сместа на 3 равни части и изпечете три блата. Всеки блат трябва да се пече около 25-30 минути. Проверете за готовност с дървено шишче. 
 
След изпичане оставете блатовете да изстинат върху решетка. След това ги увийте в свежо фолио, докато дойде време за сглобяване на тортата. 

2

За крема

Пригответе пудинга, както е описано на опаковката, използвайки млякото и захарта. Преместете в купичка и покрийте плътно със свежо фолио. В идеално суха купа разбийте маслото до меки връхчета. Прибавете пудрата захар и отново разбийте.

При непрекъснато бъркане започнете да добавяте една по една супена лъжица от сметаната, докато не изразходите всичкото количество. След това изсипете вече изстиналия пудинг и есенцията ванилия към масления крем и разбийте отново. Разделете крема на 3 равни части.

3

За карамеления сос

В касерола карамелизирайте захарта. Свалете от огъня и започнете да прибавяте една по една супена лъжица от маслото при непрекъснато бъркане. Накрая изсипете сметаната и морската сол и разбъркайте отново с телена бъркалка. Оставете настрана соса да изстине и да се сгъсти.

4

Сглобяване на тортата

За да сглобите тортата, блатовете, кремът и сосът трябва да са изстинали. Поставете първия блат върху картонена поставка за торта. Измажете с първата част от крема. Повторете с втория блат и втората част от крема. 
 
Най-отгоре поставете третия блат и измажете цялата торта с останалото количество крем. Приберете в хладилник за 2 часа, за да стегне кремът.

Изсипете карамеления сос в бутилка за сос и декорирайте страните на тортата, като изстисквате по малко количество от соса в горната част на тортата, така че да се стече надолу. А ако нямате такава бутилка, може да използвате лъжица. 

Декорирайте с плодове, нарязани пръчици канела, анасон, стръкчета розмарин и приберете в хладилник за една нощ.

5

Последвайте Елица Сърбева и нейния блог Cake and Pancake за още апетитни рецепти.