за рецептата Шоколадова торта с лешници
170 г | брашно |
35 г | какао премиум Dr.Oetker |
1 ч.л. | бакпулвер Dr.Oetker |
1 щипка | сол |
200 г | захар |
1 пак. | бурбонска ванилова захар Dr.Oetker |
5 бр. | жълтъци |
85 мл | олио (може и олио от авокадо или масло от гроздови семки) |
120 мл | вода (на стайна температура) |
5 бр. | белтъка |
100 мл | вода |
50 г | захар |
0,25 с.л. | лимонов сок |
1 пак. | Специален пудинг за бисквитена торта с шоколад |
100 г | тъмен шоколад |
200 г | маскарпоне |
2 с.л. | пудра захар |
8 г | желатин Dr.Oetker |
150 мл | Дулсе де лече |
100 г | лешници (печени) |
250 г | тъмен шоколад |
300 мл | сметана (млечна) |
Включете фурната да загрява на 170 °С. Разбъркайте с помощта на телена бъркалка жълтъците, двата вида захар, растителното масло и водата. Прибавете при жълтъците брашното, какаото, бакпулвера и солта. Отделно разбийте белтъците и прибавете и тях към сместа, като разбърквате внимателно със силиконова шпатула.
Изсипете тестото във форма с диаметър 19-20 см., която предварително сте намазали с масло и сте застлали с хартия за печене. Печете 50 минути. Оставете готовия блат да изстине напълно преди да го разрежете.
Пригответе крема според указанието на опаковката. Когато е сварен, изключете котлона и прибавете 100 г начупен шоколад, разбъркайте добре. Покрийте крема по повърхността със свежо стреч фолио и го оставете да изстине напълно на стайна температура.
Разбийте маскарпонето с пудрата захар. Прибавете на части изстиналия шоколадов крем към маскарпонето, като разбивате с миксер. Пригответе желатина според указанието на опаковката.
Отделете една купичка от крема (около 300 г) и го загрейте в микровълнова фурна, но не прекалено. Прибавете желатина в затопления крем и разбъркайте много добре. Добавете крема с желатина към останалия крем и разбийте до еднородност. Покрийте го и го оставете да изстине до стайна температура.
Загрейте сметаната, но не я завирайте. Залейте начупения шоколад и разбъркайте до гладък крем. Оставете ганаша в хладилника за 4-5 часа.
Нарежете блата на три платки. Поставете първата платка директно върху подложка за торта или върху чиния за сервиране. Напоете блата със захарен сироп. Разбъркайте крема с телена бъркалка и го поставете в сладкарски пош.
Шприцовайте крема върху блата, като по средата направите място за карамеленото мляко. Поставете половината от Дулсе де лече. Отгоре разпределете нарязаните на едро лешници. Повторете същото и с втория блат. Отгоре поставете последния блат и го напоете със захарен сироп.
Сложете отстрани на тортата ацетатно фолио и стягащ ринг и я приберете в хладилника за една нощ. Премахнете ринга и ацетатното фолио. Разбийте шоколадовия ганаш с миксер и намажете тортата отгоре и отстрани с него.
Декорирайте със свежи плодове и сладки макарони.
Последвайте Таня Донева от кулинарния блог Вкусното ми хоби със страст и любов за още изкушаващи рецепти.
Ще се радваме да се съгласите ние и нашите партньори да използваме „бисквитки” и подобни технологии, за да разберем как ползвате нашия уебсайт. Това ни позволява да разберем по-добре Вашето поведение като потребител и да адаптираме съответно нашия уебсайт. Освен това, ние и нашите партньори бихме искали да използваме тези данни за персонализирани предложения в техните платформи. Ако сте съгласни с това, моля, кликнете върху „Съгласен съм“ - /„Agree”/. Моля, обърнете се към нашата „Политика за поверителност” за подробна информация. Можете да промените решението си по всяко време.
Ние се нуждаем от „бисквитки” и подобни технологии, за да активираме основните функции на нашия уебсайт.
Освен това, бихме искали да научим повече за това как използвате нашия уебсайт, за да го оптимизираме за Вас и други потребители. За тази цел използваме „бисквитки” и подобни технологии, които картографират поведението на потребителите и по този начин ни помагат да подобрим нашия уебсайт и услуги.
Да
Отричам
За да сме сигурни, че можем да приспособим нашите маркетингови кампании към Вашите нужди, ние се интересуваме как стигате до нашия уебсайт, и как взаимодействате с нашите реклами. Това ни помага да направим не само нашите реклами, но и нашето съдържание още по-ефективно за Вас. Нашите маркетингови партньори също използват тази информация за свои собствени цели, напр. за да персонализират Вашия акаунт или профил на тяхната платформа.
Да
Отричам
В тази връзка браузърът, който използвате в момента, може да доведе до грешки при използване на сайтa: www.oetker.bg. За да се насладите напълно на нашето уеб съдържание, моля, изтеглете един от следните браузъри: