Загрейте фурната на 180˚С. Намажете равномерно с масло кръгла тава с диаметър 21 см. С помощта на кухнеска тел за разбъркване смесете в подходяща купа захарта, брашното, какаото, содата, бакпулвера и солта.
В друга дълбока купа смесете яйцата, олиото, айряна и кафето. Разбъркайте добре. Прибавете сухите към течните съставки и разбъркайте, докато се получи хомогенна смес.
Изсипете ⅓ от тестото в предварително приготвената тавичка. Печете в предварително загрятата фурна за 30-35 мин и направете теста с дървено шишче: поставено в центъра, то трябва да излезе чисто. По този начин изпечете и останалите два блата. (Ако имате три еднакви по размер тавички, можете да изпечете блатовете наведнъж, ако не, изпечете ги един по един.)
Охладете блата за 10 мин във формата за печене, преди да го извадите. Охладете напълно блатовете върху метална решетка.
Отделете 300 г от готовия шоколадов крем за бисквитена торта и докато е още топъл, прибавете към него 200 г тъмен шоколад. Разбъркайте, докато шоколадът се стопи. Покрийте крема с найлоново фолио и го оставете да изстине напълно.
Поставете в купа маскарпонето, заквасената сметана, млечната сметана и пудрата захар и разбийте с миксера, докато получите плътен крем. След това прибавете и шоколадовия крем и разбийте отново с миксера.
Отделете 1 чаша от крема, за да намажете с него отвън тортата, след като е престояла в хладилника.
Намачкайте малините и прибавете водата и захарта. Сварете малиновото кули за 1 мин. Прецедете сместа през цедка, за да отделите семките. Оставете малиновото кули да изстине, преди да го използвате.
Ако при печенето на блатовете се е получила издутина, изрежете горната част, за да изравните.
Поставете първия блат директно върху чиния за сервиране. Отстрани фиксирайте ацетатано фолио и ринг за оформяне на торти. С помощта на четка намажете навсякъде блата с малиновото кули. Разпределете ⅓ от крема и заравнете добре. Повторете и с останалите блатове по същия начин. Заравнете крема по повърхността и приберете тортата в хладилника за 4-6 ч.
След като тортата стегне, намажете я отвън с предвартелно отделения за целта крем.
За декорация направете шоколадов ганаш от 60 г тъмен шоколад и 100 мл. сметана. Поставете течния ганаш в найлонов пош и отрежете малко върха му. Изчакайте ганашът да изстине леко и след това направете с него стичащата се декорация.
Отгоре можете да използвате за украса пресни малини и бисквитки или друго по ваш избор.
Тази рецепта споделя с нас Таня Донева от кулинарния блог Вкусното ми Хоби със Страст и Любов. Може да я последвате на страниците ѝ във фейсбук и инстаграм.
Свързани рецепти
Десерти
Десерти
Десерти