за рецептата Меренг коледни елхички
135 г | пшенично брашно |
75 г | краве масло (от хладилник) |
1 пак. | бурбонска ванилова захар Dr.Oetker |
40 г | пудра захар |
1 бр. | жълтъци |
5 бр. | портокали |
1 с.л. | захар |
8 малко | кардамон (семена) |
3 бр. | звезден анасон |
5 г | желатин Dr.Oetker (половин пакетче) |
3 бр. | белтъка |
3 щипка | сол |
150 г | захар |
2 щипка | лимонена киселина Dr.Oetker |
1 - 2 ч.л. | Зелена хранителна боя (течна) |
1 - 2 пак. | захарни звезди Dr. Oetker |
175 г | краве масло (меко) |
75 г | пудра захар |
0,5 ч.л. | кардамон (смлян) |
Добавете всички съставки в купа и омесете гладко тесто с помощта на куките за тесто на миксера. Оформете и увийте тестото в стреч фолио, след което охладете поне за 30 минути.
Загрейте предварително фурната на горен и долен нагревател на 170 °C. Разточете тестото върху леко набрашнена повърхност до прибл. дебелина от 0,3 см и изрежете кръгове (ø 6 см).
Поставете кръговете върху тава, застлана с хартия за печене, и печете на средния рафт за около 13 минути до златистокафяво. Оставете да се охлади.
Обелете портокалите, така че сърцевината да е напълно отстранена, отделете парченцата и изцедете сока. Трябва да се получи около 130 мл сок.
Смесете желатина, захарта и сока в малка метална касерола и оставете да набъбне. Добавете кардамона и звездния анасон.
След това загрейте на водна баня желатиновата смес, така че желатиновите зрънца да се разтворят напълно. Ако сместа не е достатъчно сладка, добавете още захар. Оставете настрана.
Разбийте белтъците и солта в купа до твърд сняг с миксер и бъркалки за крем. Постепенно добавете захарта. Разбивайте още 5 минути, докато захарта се разпредели напълно и получите гъста, кремообразна смес.
Смесете лимонената киселина, 1-2 ч.л. хранителна боя, прибавете ги към сместа от разбитите белтъци и разбъркайте. Напълнете я в пош със звездовиден накрайник (ø 5 cm). Върху тава с намазнена хартия за печене оформете елхички и ги поръсете със захарните декорации.
Поставете ги на средния рафт във фурната, загрята предварително до 80 °C на горен и долен нагревател, за около 3 часа.
Разбийте маслото, пудрата захар и кардамона, докато стане светла и кремообразна смес. Сложете получения крем в пош с кръгъл накрайник.
Извадете семенцата кардамон и анасона от портокаловия компот. Нанесете малко маслен крем върху всяко изпечено маслено кръгче, след това намажете малко от леко желирания портокалов компот и поставете меренг елхичката отгоре. Сервирайте веднага или охладете за не повече от час.
Ще се радваме да се съгласите ние и нашите партньори да използваме „бисквитки” и подобни технологии, за да разберем как ползвате нашия уебсайт. Това ни позволява да разберем по-добре Вашето поведение като потребител и да адаптираме съответно нашия уебсайт. Освен това, ние и нашите партньори бихме искали да използваме тези данни за персонализирани предложения в техните платформи. Ако сте съгласни с това, моля, кликнете върху „Съгласен съм“ - /„Agree”/. Моля, обърнете се към нашата „Политика за поверителност” за подробна информация. Можете да промените решението си по всяко време.
Ние се нуждаем от „бисквитки” и подобни технологии, за да активираме основните функции на нашия уебсайт.
Освен това, бихме искали да научим повече за това как използвате нашия уебсайт, за да го оптимизираме за Вас и други потребители. За тази цел използваме „бисквитки” и подобни технологии, които картографират поведението на потребителите и по този начин ни помагат да подобрим нашия уебсайт и услуги.
Да
Отричам
За да сме сигурни, че можем да приспособим нашите маркетингови кампании към Вашите нужди, ние се интересуваме как стигате до нашия уебсайт, и как взаимодействате с нашите реклами. Това ни помага да направим не само нашите реклами, но и нашето съдържание още по-ефективно за Вас. Нашите маркетингови партньори също използват тази информация за свои собствени цели, напр. за да персонализират Вашия акаунт или профил на тяхната платформа.
Да
Отричам
В тази връзка браузърът, който използвате в момента, може да доведе до грешки при използване на сайтa: www.oetker.bg. За да се насладите напълно на нашето уеб съдържание, моля, изтеглете един от следните браузъри: